DROŻDŻOWA GWIAZDA Z MAKIEM

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Drożdżowa gwiazda z makiem to sposób na nowoczesny makowiec, wygląda niezwykle efektywnie na stole, a dzięki mojemu przepisowi będzie też delikatna, puszysta i pyszna!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu
    szklanka ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    3 jajka (jajko i 2 żółtka)
    szczypta soli
    1/4 kostki masła (50 g)
    opakowanie suszonych drożdży
    białko do wysmarowania ciasta
    masa makowa ok. 700 g (domowy przepis tu, lubię też masę Bakalland inne mi nie smakują)
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowa gwiazda z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier, łyżkę mąki i szczyptę soli.
    Wymieszać, odstawić na 10 minut aż drożdże ruszą.
    Drożdże wlać do przesianej mąki, dodać 1 jajko i 2 żółtka oraz masło i wyrobić sprężyste ciasto.
    Przykryć miskę z ciastem ściereczką kuchenną i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość - moje potrzebowało 1 godz.15 minut).
    Po tym czasie zagnieść ciasto i podzielić na 4 części, a każdą z nich wywałkować na okręg takiej samej wielkości (ok. 23 cm średnicy).
    Pierwszy płat ciasta położyć na papierze do pieczenia i wyłożyć na niego 1/3 masy makowej, pozostawiając 1-2 cm wolnego brzegu.
    Przykryć płatem drugiego ciasta, wyłożyć masę makową, dać 3 płat ciasta i ostatnią część masy makowej, a na wierzch ostatnią część ciasta.
    Na środku ciasta postawić miseczkę lub szklankę, a ciasto ponacinać na 16 części (do szklanki, środek pozostawiamy nienacięty - patrz zdjęcie).
    Każdy kawałek ciasta wywijamy dwa razy - kawałki obok siebie wywijamy w odwrotne strony (czyli 1 kawałek 2 razy odkręcamy w lewo, a ten obok kawałek dwa razy w prawo).
    Zlepić brzegi każdej pary ze sobą i zostawić ciasto na wyrośnięcia na 20-30 minut.
    Przed pieczeniem posmarować białkiem rozmieszanym i piec w temp.180 st.C. przez 25 minut.
    Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (przepis).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować