Dorsz zapiekany z pieczarkami pod pierzynką

4.5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dorsz zapiekany z pieczarkami i cebulką ,pod pierzynką z sera żółtego i mozarella to bardzo fajna propozycja na piątkowy obiad .Nie wymaga wiele pracy ,a jest na prawdę pysznie .

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g dorsza lub innej ryby
    *400 g pieczarek
    *1 cebula
    *150-200 g sera żółtego
    *2 łyżki mąki pszennej
    *200 ml śmietany + 200 ml jogurtu greckiego
    *2 jajka
    *przyprawa do ryb ,pieprz cytrynowy
    *kilka mini kulek mozarella
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb Ryba Filet z dorsza

Dorsz zapiekany z pieczarkami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć ,osuszyć ,przekroić na 2 lub 3 części ( w zależności od wielkości ) natrzeć pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb.
  • 2. Cebulę obrać,pokroić w cienkie piórka .
    Pieczarki umyć ,pokroić na plasterki . Podsmażyć z cebulą w niewielkiej ilości tłuszczu .
  • 3. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym,następnie wysypać pieczarki z cebulką ( nadmiar wody lub tłuszczy odlać ) .
  • Dorsz zapiekany z pieczarkami pod pierzynką 4. Śmietanę,jogurt ,mąkę ,jajko i starty żółty ser wymieszać razem .Wylać na pieczarki.
    Piec w 180 stopniach ok 30 min
    ( wierz powinien być ścięty )
    Posypać kulkami mozzarella .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować