Dorsz zapiekany z pieczarkami i cebulką ,pod pierzynką z sera żółtego i mozarella to bardzo fajna propozycja na piątkowy obiad .Nie wymaga wiele pracy ,a jest na prawdę pysznie .
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500 g dorsza lub innej ryby
*400 g pieczarek
*1 cebula
*150-200 g sera żółtego
*2 łyżki mąki pszennej
*200 ml śmietany + 200 ml jogurtu greckiego
*2 jajka
*przyprawa do ryb ,pieprz cytrynowy
*kilka mini kulek mozarella
Dorsz zapiekany z pieczarkami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć ,osuszyć ,przekroić na 2 lub 3 części ( w zależności od wielkości ) natrzeć pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb.
2.Cebulę obrać,pokroić w cienkie piórka .
Pieczarki umyć ,pokroić na plasterki . Podsmażyć z cebulą w niewielkiej ilości tłuszczu .
3.Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym,następnie wysypać pieczarki z cebulką ( nadmiar wody lub tłuszczy odlać ) .
4.Śmietanę,jogurt ,mąkę ,jajko i starty żółty ser wymieszać razem .Wylać na pieczarki.
Piec w 180 stopniach ok 30 min
( wierz powinien być ścięty )
Posypać kulkami mozzarella .
Komentarze