" Dorsz pod pierzynką "

4.49 (181 ocen)

  • 5 min

Pyszna ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką.

  • 5 min

Składniki:


  • - filet z ryby - 2 szt. ( u mnie dorsz )
    - marchew - 4 szt.
    - pietruszka - 2 szt.
    - seler - 1 szt.
    - cebula - 1 szt.
    - szczypiorek - pęczek
    - olej do smażenia - 5 łyżek
    - sól
    - pieprz
    + e. przyprawa do ryb
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

" dorsz pod pierzynką " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180C.

    Przygotowujemy filet z ryby
    ( czyścimy , skrapiamy sokiem z cytryny , doprawiamy solą , pieprzem + ew. przyprawą do ryb - ja to robię! ).

    Marchew , pietruszkę i seler ścieramy na tarce
    ( na grubych oczkach ).
    Cebulę i szczypiorek kroimy z drobną kosteczkę.


    Rybę zawijamy z folię aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 10min.

    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przygotowane wcześniej warzywa
    ( przez kilka minut ).

    Wyciągamy rybę , odwijamy i układamy na niej warstwę podsmażonych warzyw.

    Zawijamy i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 5-7 minut.

    Wyciągamy.

    Zjadamy gorące!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Marchewka Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować