Kokoski

4.25 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kokoski ,kokosanki lub kostki kokosowe.
Wiele nazw ,ale smak ten sam .
Pyszne i miłe wspomnienie dzieciństwa.
Kostki miodowe ,oblane polewą i obsypane kokosem .

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru kryształu
    pół szklanki mleka
    1/4 kostki margaryny
    1 jajko
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka masła lub margaryny
    3 łyżki kakao

    Dodatkowo;
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kokosanki Tort kokosowy

Kokoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokoski 1. Ciasto : margarynę utrzeć z cukrem i jajkiem .
    Dodać pozostałe składniki i wszytko razem utrzeć do połączenia się składników .
    Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
    Piec w 170 stopniach do suchego patyczka ( ok 40 minut )
  • 2. Zimny placek pokroić w romby ,prostokąty lub kwadraty .
    Moczyć w polewie i obtaczać w kokosie .
  • Kokoski 3. Polewa : wszystkie składniki umieścić w garnku i rozpuścić na małym ogniu .
    Delikatnie zagotować .

Porady

Polewę można zrobić podwójną ,bo ta jedna może być za mało . Ciasto kroimy w mniejsze prostokąty lub kwadraty,będą smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Mini deser kokosowy z mango

To może cię zainteresować