dorsz zapiekany pod pierzynką

4.5 (146 ocen)

  • 50 min

To był mój "pierwszy raz" z dorszem. Dodałam pieczarki i mozarellę. Upiekłam go w piekarniku i podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Rodzince bardzo smakował. Zdrowy obiad zawierający wiele witamin a do tego szybki i łatwy.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 duży filet z dorsza ze skórą (około 500 g) (wystarczył dla 3 osób)
    150 g pieczarek
    1/2 cebuli
    1 duża kulka mozarelli
    1 kg ziemniaków
    3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    pieprz cytrynowy
    ostra i słodka papryka

Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba

Dorsz zapiekany pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta podzielić na trzy kawałki. Każdy natrzeć odrobiną oleju i oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki i cebulę podsmażyć na odrobinie oleju. Lekko posolić. Położyć po łyżce pieczarek na każdym kawałku ryby i oblożyć plastrami sera mozarella.
  • 2. Ziemniaki wyszorować, pokroić na mniejsze kawałki i obgotować z osolonej wodzie. Blaszkę z piekarnika natłuścić, ułożyć kawałki ryby i ziemniaki. Piec około 30 minut w 200*C. Podawać z surówką.

Porady

Użyłam oleju z awokado, ale dobry będzie rzepakowy lub każdy inny nadający się do smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować