Dorsz zapiekany z cebulą

4.5 (192 ocen)

W ramach propagowania portugalskich smaków, w Biedronce był do kupienia słynny bacalhau, czyli suszony i solony dorsz. Ten którego mogliśmy kupić w Biedronce był zasolony, wysuszony a następnie wymoczony w wodzie i zamrożony.

Składniki:

  • ok 1 kg filetów z dorsza bacalhau (dorsz solony, suszony - u mnie mrożony)
    2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
    3 - 4 ząbki czosnku, w plasterkach
    1 cytryna, sparzona, pokrojona w plasterki
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz zapiekany z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Mrożonego dorsza rozmrozić - najlepiej wyjąć z zamrażarki dzień przed pieczeniem. Umyć i osuszyć.
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  • image-2b84r2i 2. 2 Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć cienką warstwę pokrojonej cebuli i skropić oliwą z oliwek.
    Na cebuli ułożyć filety z dorsza - część skórą do dołu, część skórą do góry. Rybę przykryć pozostałą cebulą, na niej ułożyć plasterki cytryny, posypać czosnkiem, posypać pieprzem , skropić oliwą z oliwek.
  • image-0pf14g9 3. 3. Piec przez 30 - 40 minut bez przykrycia.
    Wyjąć z piekarnika i podawać z pieczonymi ziemniakami.

Porady

Nie używam soli gdyż bacalhau jest już słony, ale sądzę że można by ten przepis zastosować do dorsza świeżego - wtedy trzeba go nieco posolić. Polecam !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Portugalska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować