Dorsz zapiekany pod kruszonką

  • wyświetlono: 970 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny i zdrowy posiłek, który przygotujesz w pół godziny!

joanna30
  • 30min

Składniki

4 filety dorsza każdy po 100g
przyprawa do ryb w młynku (m.in:sól morska, skórka z cytryny, tymianek,rozmaryn)
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
1 szkl bułki tartej
szczypta czosnku granulowanego
pieprz świeżo zmielony

150g kiełków na patelnię
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz zapiekany pod kruszonką

  • 1. Rybę jeśli jest mrożona rozmrozić. Osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć przyprawą do ryb lub każdą z tych przypraw osobno. Przygotować kruszonkę: Masło i 2 łyżki oliwy rozpuścić na patelni. Dodać bułkę tartą i wymieszać aby przypominała mokry piasek. Doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą, ułożyć dorsza i posypać kruszonką. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
  • 2. Kiełki: Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wsypać kiełki i smażyć ok 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Rybę podawać z kiełkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzurybamoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataSałatkadorszkruszonkakolacjaobiadkiełki

Komentarze

Podobne przepisy

Dorsz zapiekany na ryżu

Dodane przez: Bernadetta

Dorsz zapiekany na ryżu

Pyszna i szybka zapiekanka ryżowa...

polędwica dorsza

Dodane przez: Kasja1986

polędwica z dorsza ukryta pod bakłażanowo-pomidorową...

Soczysta polędwica z dorsza otulona...

Dorsz pod pierzynką

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Dorsz pod pierzynką "

Pyszna ryba zapiekana pod jarzynową...

Zapiekane brokuły pod jajkiem

Dodane przez: Jaga85

Zapiekane brokuły pod jajkiem

To przepis na pyszne śniadanie,...

dorsz pod lekką salsą

Dodane przez: adela7

Dorsz pod lekka salsą

Dorsz jest moją ulubioną rybą

Dorsz pod beszamelem

Dodane przez: Gregorhspeed

Dorsz pod beszamelem

Polecamy, polecamy! Wciągająca...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE