Dorsz zapiekany pod kruszonką

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Pyszny i zdrowy posiłek, który przygotujesz w pół godziny!

  • 30 min

Składniki:

  • 4 filety dorsza każdy po 100g
    przyprawa do ryb w młynku (m.in:sól morska, skórka z cytryny, tymianek,rozmaryn)
    2 łyżki masła
    oliwa z oliwek
    1 szkl bułki tartej
    szczypta czosnku granulowanego
    pieprz świeżo zmielony

    150g kiełków na patelnię
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Dorsz zapiekany pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę jeśli jest mrożona rozmrozić. Osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć przyprawą do ryb lub każdą z tych przypraw osobno. Przygotować kruszonkę: Masło i 2 łyżki oliwy rozpuścić na patelni. Dodać bułkę tartą i wymieszać aby przypominała mokry piasek. Doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą, ułożyć dorsza i posypać kruszonką. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
  • 2. Kiełki: Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wsypać kiełki i smażyć ok 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Rybę podawać z kiełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Kiełki Ryby Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Dorsz zapiekany z warzywami

To może cię zainteresować