Kurczak z brokułami zapiekany pod pierzynką

4.43 (169 ocen)

  • 6 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepyszny pomysł na obiad, lekki filet z kurczaka zapiekany ze zdrowym brokułem, dzięki któremu potrawa zyskuje piękną zieleń. Do tego kołderka ze śmietany i ciągnącego sera mozzarella. Danie smaczne i sycące.

  • 6 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 brokuł
    -1 szklanka śmietany 12%
    -2 kule sera mozzarella
    -40 dag filetu z piersi kurczaka
    -2 łyżki ziołowej przyprawy do kurczaka
    -1 płaska łyżeczka majeranku
    -sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.43 (169 ocen)

Kurczak z brokułami zapiekany pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i obgotowujemy przez 4 minuty. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.
  • 2 2. Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w ziołowej przyprawie i majeranku, obsmażamy na rozgrzanym oleju przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 3 3. Różyczki brokuła układamy na dnie naczynia do zapiekania. Między nie układamy kurczaka. Śmietanę mieszamy ze startą na dużych oczkach mozzarellą, solą i pieprzem. Wykładamy na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekamy przez pół godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować