Amerykańskie mini pączki

4.34 (254 ocen)

  • 60 min

Od kilku dni jestem posiadaczką maszyny do mini donutów. Całe szczęście zdarzyłam ją nabyć przed Tłustym Czwartkiem. W tym roku zamiast faworków i ptysi, królowały amerykańskie pączkusie. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu, dzięki czemu w czasie ich pieczenia mogłam zająć się lukrem. ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 190 g mąki pszenne
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    - szczypta soli
    - 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    - 2 jajka
    - 45 ml oleju
    - 3 łyżki jogurtu naturalnego
    Lukier:
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 3 łyżki ciepłego mleka
    - barwniki spożywcze
    Dekoracja:
    - kolorowe posypki
Wystaw ocenę:

4.34 (254 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Amerykańskie mini pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, szczyptę soli oraz drobny cukier.
    2. W drugiej misce zmiksować składniki mokre: jajko, olej i jogurt. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać.
    3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętym rokiem lub okrągłą tylką i wycisnąć do formy. Piec w maszynie przez 3-4 min. Wystudzić.
    Lukier:
    1. Cukier dokładnie wymieszać z mlekiem i barwnikiem.
    Dekoracja:
    1. Pączki zanurzyć z jednej strony w lukrze i udekorować kolorowymi posypkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować