Pyszne pączki z różą

  • wyświetlono: 1359 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Idealne na Karnawał i Tłusty Czwartek :)

bielinka

Składniki

(30 sztuk):
40 g drożdży świeżych
1 szklanka ciepłego mleka
500 g mąki (+ do podsypywania)
4 żółtka
1 jajko
100 g rozpuszczonego, wystudzonego masła
80 g cukru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
słoik konfitury różanej
+ tłuszcz do smażenia (użyłam 2 kostek smalcu i ok. 1/2 szklanki oleju)
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszne pączki z różą

  • 1. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min, aż mieszanka "ruszy".
    W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy rozczyn, żółtka, jajko, pozostałe mleko oraz sok i skórkę z cytryny, mieszamy ciasto drewnianą szpatułką lub łyżką, na koniec dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników.
    Wyjmujemy ciasto i wyrabiamy je na blacie oprószonym mąką, aż będzie elastyczne (może być odrobinę klejące) - ważne, żeby ciasto było dobrze wyrobione i "napowietrzone". Odkładamy ciasto do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić objętość) na 1 - 1,5 h w ciepłe miejsce.
  • 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół (pozostałą połówkę wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, żeby nie obsychało), pierwszą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 1 - 1,5 cm. Wykrawamy pączki szklanką o średnicy 5 - 7 cm. Odkładamy na omączoną blachę/tacę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta.
    Wyrośnięte pączki smażymy na tłuszczu rozgrzanym do temp. 175 stopni
    na złoty kolor (polecam domowy sposób na sprawdzenie czy temperatura jest odpowiednia - wrzucamy na rozgrzany tłuszcz obrany kawałek ziemniaka, jeśli zacznie się smażyć, możemy zaczynać :)). Usmażone pączki kładziemy na ręcznikach papierowych w celu odsączenia.
  • 3. Odsączone pączki nadziewamy konfiturą z róży (lub marmoladą) za pomocą szprycy z końcówką do nadziewania. Następnie lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciTłusty CzwartekPączkikarnawał

Komentarze

Podobne przepisy

pączki

Dodane przez: ania-gotuje

Pyszne Pączki z całych jaj

Pulchne pączki w bardziej ekonomicznej...

Pyszne pączki

Dodane przez: Paulina16621

Pyszne pączki

Domowe pączki są nie do przebicia....

image-14qtyju

Dodane przez: Anika84

PĄCZKI Z RÓŻĄ I LUKREM ADVOKATOWYM

Lepsze niż z cukierni ! Smakują...

Pączki z różą

Dodane przez: jola4311

Pączki z różą i skórką pomarańczową

Takie pączki robiła moja mama i...

pyszne pączki

Dodane przez: Koronowianka

PYSZNE PĄCZKI

Pyszne z nadzieniem różany.Polukrowane...

pączki

Dodane przez: martrzy90

Pyszne pączki bardzo łatwe do zrobienia

Przewertowałam mnóstwo przepisów...