Pyszne pączki

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowe pączki są nie do przebicia. Prawdziwe, domowe, tradycyjne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 pełne szklanki mąki (po 250 ml)
    60 g drożdży
    60 g masła (stopionego i przestudzonego)
    6 żółtek
    4 łyżki cukru
    400 ml mleka

    Lukier:
    2 szklanki cukru pudru
    4-5 łyżek zimnej wody
    skórka pomarańczowa

    Dodatkowo:
    marmolada różana
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pyszne pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  • 2. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego lekko podgrzane mleko, pozostały cukier, mąkę, masło oraz żółtka. Starannie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i szklanką wykrawać z niego krążki, poczekać, aż wyrosną.
  • 4. Pączki smażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Wykładać na ręczniki papierowe, aby osączyć je z tłuszczu. Na koniec każdy pączek napełnić marmoladą za pomocą szprycy.
  • 5. Lukier: Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta jednolita masa. Pączki polukrować i udekorować skórką pomarańczową.

Porady

Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie mocno kleić się do rąk, należy posypać je odrobiną mąki. Pamiętajcie, jednak, że ciasto na pączki nie może być za twarde!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować