Donaty z kolorowym lukrem

4.5 (178 ocen)

Pyszne, mięciutkie rozpływające się w ustach amerykańskie przysmaki, polecam gorąco na śniadanie, do szkoły, do pracy czy do kawy, pięknie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują ;)

Składniki:

  • 500g mąki,
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    250g cukru,
    2 jajka,
    1 cukier waniliowy,
    250ml maślanki,
    60g miękkiego masła,
    olej do smażenia,
    mleko 3 łyżki,
    16 łyżek cukru pudru,
    kolorowy barwnik spożywczy,
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Donaty z kolorowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Donaty z kolorowym lukrem 1. Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do białości.
  • Donaty 2. Następnie dodajemy masło i maślankę, chwilkę ucieramy. Dodajemy mąkę i dokładnie całość mieszamy już łyżką.
  • donaty 3. Ciasto zostawiamy a 20 minut w lodówce.
  • Donaty 4. Po tym czasie wyjmujemy je na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 5 mm i szklanką i kieliszkiem wycinamy okrągłe kształty,
  • donaty 5. W dużym garnku rozgrzewamy olej (głębokie smażenie) i smażymy pączki na rumiano z obu stron. Wyjmujemy je na papierowe ręczniki, aby osączyć je z tłuszczu.
    Mleko ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania gęstego lukru. Do połowy lukru dodajemy szczyptę barwnika w proszku. Lukrem polewamy pączki, obsypujemy je posypką. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować