Pyszne, mięciutkie rozpływające się w ustach amerykańskie przysmaki, polecam gorąco na śniadanie, do szkoły, do pracy czy do kawy, pięknie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują ;)
Donaty z kolorowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do białości.
2.Następnie dodajemy masło i maślankę, chwilkę ucieramy. Dodajemy mąkę i dokładnie całość mieszamy już łyżką.
3.Ciasto zostawiamy a 20 minut w lodówce.
4.Po tym czasie wyjmujemy je na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 5 mm i szklanką i kieliszkiem wycinamy okrągłe kształty,
5.W dużym garnku rozgrzewamy olej (głębokie smażenie) i smażymy pączki na rumiano z obu stron. Wyjmujemy je na papierowe ręczniki, aby osączyć je z tłuszczu.
Mleko ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania gęstego lukru. Do połowy lukru dodajemy szczyptę barwnika w proszku. Lukrem polewamy pączki, obsypujemy je posypką. Smacznego ;)
Komentarze