Donaty z cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka i drożdże powinne być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło rozpuszczamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, skórkę z pomarańczy (u mnie przeciśnięta przez praskę do czosnku) dodajemy mleko z drożdżami i wyrabiamy dłonią gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione ale nie gorące! masło, dokładnie łączymy je z naszym ciastem. Na koniec dodajemy spirytus i ostatni raz dokładnie wyrabiamy ciasto (dobrze wyrobione nie klei się do rąk). Tak przygotowane, przykrywamy ściereczką i odstawiamy (u mnie blat kuchenny) do podwojenia objętości (u mnie ok. 60minut). Po tym czasie wykładamy ciasto na wysypaną delikatnie! mąką stolnicę (gdy użyjemy dużo mąki, będzie się ona palić podczas smażenia), rozwałkowujemy je na grubość ok. 2 cm i wycinamy donaty – ja wycinałam dużą szklanką i kieliszkiem. Układamy je na desce/blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i odstawiamy na ok. 30 minut aby trochę podrosły. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, gdy osiągnie temperaturę 180 stopi wrzucamy na próbę kawałek ciasta -gdy się usmaży – rozpoczynamy smażenie donatów. Gdy będą już piękne i złociste, wyjmujemy je i układamy na papierze, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną lukrujemy
Komentarze