Donaty

3 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pączki z dziurką, bez nadzienia, ale z pyszną polewą to alternatywa dla tradycyjnego pączka

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    250ml mleka
    50g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    4 żółtka
    50g roztopionego, ostudzonego masła
    2 łyżki spirytusu ( ja dałam wódke)
    1 łyżka cukru wanilinowego
    szczypta soli
    1 litr oleju lub dobrej jakości smalcu
    lukier
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażymy 1. 1. Do ciepłego mleka wsyp łyżkę mąki, łyżke cukru wymieszaj, po czym dodaj pokruszone drożdze i wymieszaj- odstaw w ciepłe miejsce na ok 10-15min. w tym czasie zaczyn powinien podwoić objętość, jeżeli nie urośnie to coś poszło nie tak i musisz zrobić jeszcze raz (pamiętaj mleko ciepłe, nie gorące)
    2. Mąkę przesiej do dużej miski w której ciasto bedzie rosło ( rośnie wysoko) dodaj cukier wanilinowy i szczyptę soli
    3. Zółtka i jajko całe utrzyj z cukrem na piękną, puszystą pianę.
    4. Do miski z mąką wlej wyrośnięty zaczyn i delikatnie wymieszaj, dodaj ubite jaja i znów wymieszaj. Wyłóż na stolnice i wyrabiaj do jednolitej masy. Jeżeli będzie za gęste dodaj nie więcej niż 3 łyżki mleka. Jak ładnie odchodzi i jest gładkie dodaj roztopione masło, spirytus i ponownie wyrabiaj do połączenia wszystkiego.
    5. Misę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
    Po godzinie wyłóż ciasto na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkuj na ok 2 cm grubości.
    Przygotuj szklankę lub kielich o dużej średnicy i mały kieliszek (dobrze jakby miały cieńkie ranty, aby sie łatwo wycinało) i wycinaj najpierw duże koło, a w środku wytnij kółeczko małym kieliszkiem. Skrawki wykorzystaj do końca.
    Tak wycięte donaty zostaw w ciepłym miejscu na jeszcze ok. 30min. aby ładnie wyrosły.

    Rozgrzej olej lub smalec i delikatnie kładź i smaż na złoto z obu stron. Wyłóż na ręcznik papierowy i jęzeli chcesz dać lukier odczekaj, aż donaty ostygną.

Porady

Jak zrobić lukier: LUKIER MALINOWY: garść mrożonych malin po odmrożeniu zmiksuj na gładko ( nie przejmuj się pestkami) dodaj 4 łyżki cukru pudru, kilka kropel oleju i troche ciepłej wody- wymieszaj na gładką masę Tak samo możesz przygotować jakikolwiek lukier zamiast malin dodać np. syrop grenadina, barwnik spożywczy itp

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować