Ketchup domowy

  • wyświetlono: 7382 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 0

Czerwone, dojrzewające w słońcu pomidory gruntowe. Już brzmi smakowicie. W tym roku rozpoczęłam produkcję domowego ketchupu i muszę stwierdzić, iż na 8 kg pomidorków się nie skończyło:) Pomidorowe szaleństwo w mojej kuchni trwa.

anjaa
  • 300min

Składniki

Składniki na ketchup domowy:

- 6 kg pomidorów gruntowych (odmiana mięsista może być Lima)
- 6 dużych cebul
- 4 duże czerwone papryki
- 6 średnich ząbków czosnku
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki octu winnego

Przyprawy:

- 4 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 4 kopiaste łyżki cukru
- 5 gałązek świeżego oregano ( lub ew. łyżka suszonego)
- mała papryczka chili pokrojona na drobno (+ ew. szczypta chili pieprz cayenne)

Sposób przygotowania przepisu:

Ketchup domowy

  • 1. Warzywa pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać i również przekroić na połówki. Wszystko umieścić w dużym garnku (lub dwóch mniejszych), dolać olej i gotować na wolnym ogniu ok. 3 godzin co jakiś czas mieszając. W tym czasie przyprawy rozetrzeć i wymieszać w moździerzu. Gdy warzywa się zagotują i zmiękną wyłączyć palnik i za pomocą blendera blendować całość na małych obrotach na gładką masę. Ponownie załączyć mały płomień pod garnkiem, dodać przyprawy oraz ocet, zamieszać i odparowywać ok. 1,5-2 godzin w zależności jaką konsystencję ketchupu chcemy uzyskać. Mieszać co jakiś czas by się nie przypalił, trzeba uważać bo będzie mocno bulgotał:). Po czasie gotowania ketchup przecedzamy przez durszlak by pozbyć się łupinek z pomidorów. Ja robiłam to w ten sposób, że nabierałam chochelką po trochu ketchupu do durszlaka i za pomocą łyżki mieszałam nad garnkiem by lśniący przelatywał a łupiny zostawały. Gorący nakładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku z również gorącą wodą ok. 15 minut:) SMACZNEGO!!!

Porady

Jeśli chcesz wyostrzyć smak dodaj więcej chili, jeśli ketchup ma być bardziej słodszy dodaj cukier itd :) Konsystencję też można samemu regulować gotując dłużej lub krócej!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiPomidoryketchupPrzetworyna zimę

Komentarze

Podobne przepisy

Ketchup z papryki i chili

Dodane przez: 2milutka

Ostry domowy ketchup z papryki i chili

Domowy ketchup z papryki czerwonej...

domowy ketchup

Dodane przez: ImpresjaSmaku

Domowy ketchup (gęsty, bez przecierania)

Z podanej porcji mi wyszło 6 słoików...

Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

Dodane przez: Kloruś

Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

W dobie wszechobecnych ulepszaczy,...

Domowy ketchup z czerwonej papryki

Dodane przez: Ewelina Marcin

Domowy ketchup z czerwonej papryki

Dojrzewająca w słońcu czerwona...

Ketchup domowy

Dodane przez: Be Positive

Domowy ketchup

Pyszny, mega mega pomidorowy keczap...

ketchup

Dodane przez: kasiunia

Ketchup

Wyśmienity sos pomidorowy (lub...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE