Ketchup domowy

4.48 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz.

Czerwone, dojrzewające w słońcu pomidory gruntowe. Już brzmi smakowicie. W tym roku rozpoczęłam produkcję domowego ketchupu i muszę stwierdzić, iż na 8 kg pomidorków się nie skończyło:) Pomidorowe szaleństwo w mojej kuchni trwa.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki na ketchup domowy:

    - 6 kg pomidorów gruntowych (odmiana mięsista może być Lima)
    - 6 dużych cebul
    - 4 duże czerwone papryki
    - 6 średnich ząbków czosnku
    - 3 łyżki oleju
    - 4 łyżki octu winnego

    Przyprawy:

    - 4 liście laurowe
    - 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
    - 4 łyżeczki soli
    - 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
    - 1/3 łyżeczki cynamonu
    - 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
    - 4 kopiaste łyżki cukru
    - 5 gałązek świeżego oregano ( lub ew. łyżka suszonego)
    - mała papryczka chili pokrojona na drobno (+ ew. szczypta chili pieprz cayenne)
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Ketchup domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać i również przekroić na połówki. Wszystko umieścić w dużym garnku (lub dwóch mniejszych), dolać olej i gotować na wolnym ogniu ok. 3 godzin co jakiś czas mieszając. W tym czasie przyprawy rozetrzeć i wymieszać w moździerzu. Gdy warzywa się zagotują i zmiękną wyłączyć palnik i za pomocą blendera blendować całość na małych obrotach na gładką masę. Ponownie załączyć mały płomień pod garnkiem, dodać przyprawy oraz ocet, zamieszać i odparowywać ok. 1,5-2 godzin w zależności jaką konsystencję ketchupu chcemy uzyskać. Mieszać co jakiś czas by się nie przypalił, trzeba uważać bo będzie mocno bulgotał:). Po czasie gotowania ketchup przecedzamy przez durszlak by pozbyć się łupinek z pomidorów. Ja robiłam to w ten sposób, że nabierałam chochelką po trochu ketchupu do durszlaka i za pomocą łyżki mieszałam nad garnkiem by lśniący przelatywał a łupiny zostawały. Gorący nakładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku z również gorącą wodą ok. 15 minut:) SMACZNEGO!!!

Porady

Jeśli chcesz wyostrzyć smak dodaj więcej chili, jeśli ketchup ma być bardziej słodszy dodaj cukier itd :) Konsystencję też można samemu regulować gotując dłużej lub krócej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować