Ostry domowy ketchup z papryki i chili

4.49 (146 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Domowy ketchup z papryki czerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej,
    15 dag ostrej papryki chili,
    2 główki czosnku,
    4 liście laurowych,
    1/2 kg cukru,
    4 łyżki koncentratu pomidorowego,
    2 łyżki soli,
    350 ml octu 10%,
    300 ml oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Ostry domowy ketchup z papryki i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sa7cvj 1. Czerwoną paprykę myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona ze środka, z chili robimy to samo tyle że w rękawiczkach-grozi poparzeniem!
    Czosnek obieramy z łusek.
  • image-1ojx3jb 2. Następnie papryki i obrany czosnek mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
  • image-255kike 3. Zmielone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy ocet, wsypujemy sól i cukier wrzucamy liście laurowe dodajemy koncentrat pomidorowy całość gotujemy 1 godzinę mieszając od czasu do czasu, po upływie tego czasu wlewamy olej gotujemy 15 minut-rozlewamy do wyparzonych słoiczków najlepiej małych, zakręcamy i gorące okręcamy w gruby koc-nie pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Ketchup Papryka Ostry sos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (177 ocen)

Domowy ketchup

To może cię zainteresować