Świąteczny makowiec

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Masa makowa jest odpowiednio gęsta za sprawą mielonych orzechów włoskich, nie wycieka z ciasta i ładnie się z nim łączy.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 makowce, blacha 37 x 26 cm

    Ciasto:
    500 g mąki wrocławskiej + kilka łyżek do podsypywania
    3 żółtka (i 3 białka - dwa do masy makowej i jedno do posmarowania ciasta przed nałożeniem masy)
    40 g drożdży
    250 ml mleka
    100 g zwykłego cukru
    100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
    szczypta soli

    Masa makowa:
    400 g suchego, świeżego maku
    100 g mielonych orzechów włoskich
    50 g masła
    100 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 łyżki miodu
    2 łyżki rodzynek (bakalii można dać oczywiście więcej, ale nie przekraczać 150g)
    2 białka ubite na sztywną pianę

    Lukier:
    1 szkl. cukru pudru
    kilka łyżek wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Świąteczny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże w garnuszku zasypać łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
    Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, mleko, żółtka, cukier oraz wyrośnięte drożdże. Za pomocą miksera (choć można też ręcznie) z końcówkami ślimakowymi zagnieść kulę ciasta, która odrywa się od miski, jest gładka i lśniąca. Wlać masło i wmieszać je w ciasto. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
    Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną zostawić w misce, a drugą wyjąć na blat i chwilę wyrobić rękami. Podsypać mąką i rozwałkować na kształt prostokąta ( długość nie większą niż długość blachy, na której będzie pieczone).
    Zostawione ostatnie białko lekko ubić i posmarować nim ciasto. Położyć połowę masy makowej zostawiając 2 cm wolnego miejsca na wszystkich krawędziach. Zwinąć ciasto w roladę. Dokładnie skleić bok i oba końce.
    Uciąć spory kawałek papieru do pieczenia, podłożyć pod roladę i luźno zwinąć, aby ciasto swobodnie mogło rosnąć. Miejsce sklejenia makowca powinno znajdować się na spodzie. Również koniec papieru musi się znajdować na spodzie makowca. Przenieść na blachę.
    To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
    Blachę z makowcami przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić makowce do gorącego piekarnika i piec 50-55 minut.
    Polukrować.

    Masa makowa:
    Mak zalać wrzątkiem i gotować 5 minut. Wystudzić w garnku z wodą, w której się gotował. Następnie odcedzić na gęstym sicie. Zostawić na sicie przez 15 minut. Zmielić w maszynce 3 razy.
    W dużym płaskim garnku lub w brytfannie rozpuścić masło, wsypać mak i resztę składników oprócz piany z białek. Mieszając na małym ogniu mocno podgrzać, prawie zagotować. Przestudzić i w tym czasie ubić pianę z białek. Ubitą pianę wyłożyć na masę makową (nie musi być wystudzona zupełnie) i delikatnie wmieszać ją w masę. Całość podzielić na dwie równe części.


Porady

Ciasto po rozwałkowaniu smaruję białkiem, co zapobiega przeciekaniu nadzienia i pozwala dobrze skleić krawędzie i brzegi.
Z tego przepisu wychodzą dwa makowce. Zawijam je luźno w papier do pieczenia, kładę jeden obok drugiego w dużej prostokątnej formie i nawet jeśli trochę się rozejdą, to dzięki brzegom foremki da się uzyskać zgrabne makowce. Piekę je zawinięte w papier do pieczenia. Mogę śmiało powiedzieć – polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makowiec

To może cię zainteresować