Domowe śliwkowe powidła z czekoladową nutą

0 (0 ocen)

  • 10 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tradycyjne domowe powidła z naturalnych, dojrzewających w słońcu soczystych śliwek z własnego ogródka, w połączeniu z odrobiną słodkiej i delikatnej czekolady świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadania, nadzienie do domowych wypieków czy naleśników.

  • 10 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4kg śliwek węgierek
    800g cukru
    200g mlecznej czekolady
    10 łyżek kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Domowe śliwkowe powidła z czekoladową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe śliwkowe powidła z czekoladową nutą 1. Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Następnie przełożyć do garnka o grubym dnie i smażyć na najmniejszym ogniu około 5-6 godzin, co jakiś czas mieszając.
  • Domowe śliwkowe powidła z czekoladową nutą 2. Godzinę przed końcem smażenia dodać połamaną w kostkę czekoladę, cukier i kakao, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze godzinę, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.
  • 3. Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut od zagotowania.
  • 4. Z porcji wychodzi około 10 słoików od dżemu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

powidła

To może cię zainteresować