Domowe pity z bobem i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Drożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone jajko i bób.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • DOMOWE PITY:

    3 szklanki mąki pszennej typ 500
    1 szklanka gorącej wody
    25 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek

    DODATKI:

    500 g bobu
    4 pomidory
    8 jajek
    2 cebule słodkie
    natka pietruszki
    sól
    pieprz czarny mielony
    sos ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Fast food Jajko Kanapki

Domowe pity z bobem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć ze szczyptą cukru i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na ok.10 min. Mąkę wymieszać z solą, pozostałą gorącą wodą, oliwą i spienionym zaczynem. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
    Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować placek o grubości 1 cm i średnicy około 12 cm. Kłaść na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia i odstawić na 15 min, aby lekko podrosły. Między czasie rozgrzać piekarnik do 220*C i do gorącego wstawić blachę z plackami. Piec, aż wyrosną i się przyrumienią. Gorące pity wykładać na bawełnianą ściereczkę.
  • 2. Bób wrzucić na gotującą się, osolona wodę i gotować ok 10 min,aż będzie miękki. Po odcedzeniu włożyć na chwilę do zimnej wody i obrać z łupinek.
    Na patelni rozpuścić niewielką ilość masła i usmażyć jajka. Żeby zachowały kształt można usmażyć je w pierścieniach, a widelcem przekuć żółtka.
    Pomidora i cebule pokroić w plasterki, oprószyć przyprawami.
  • 3. Przestudzone pity naciąć do połowy i w pustą przestrzeń wlać sos ziołowy, włożyć jajko, plasterki pomidora, cebuli, ziarna ugotowanego bobu, trochę pietruszki i polać sosem. Pity przełożyć na patelnię i pod pokrywką na małym ogniu podgrzać delikatnie z obu stron. Można to zrobić w piekarniku lub mikrofalówce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Jajka Pomidor Warzywa Gotowe sosy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować