Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią

0 (0 ocen)

Zdrowy , zielony farsz zamknięty w delikatnym cieście pierogowym dzięki dodaniu śmietany.Bób w połączeniu z jajkami oraz aromatyczną bazylią tworzą tak świetne połączenie smakowe że nie potrzeba już zbędnych przypraw , wystarczy odrobina soli i pieprzu.

Składniki:

  • ( na ok 30-35 pieogów)
    Ciasto:
    400g. mąki pszennej + do podsypania
    2 łyżki śmietany 18%
    1 jajko
    szczypta soli
    ok. 1/2 szklanki gorącej wody
    Farsz:
    0,5 kg. bobu
    6 jajek ugotowanych na dwarto
    graść posiekanych liści świeżej bazylii
    sól , pieprz
    Dodatkowo:
    olej roślinny
    podsmażona cebula lub rozytopione masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na pierogi 1. Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą ,dodajemy śmietanę ,jajko i ciepłą wodę. Ugniatamy ciasto dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
  • 
Pierogi z bobem , jajkiem i bazylią 2. Farsz :Bób gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 min.
    Odcedzamy , studzimy , obieramy.
    Jajka także obieramy ze skorupek.
    Bob z jajkami dziabiemy widelcem na drobne kawałki.
    Dodajemy posiekaną bazylię , sól i pieprz ( próbujemy w razie czego farsz doprawiamy )
  • 
Pierogi z bobem , jajkiem i bazylią 3. Odrywamy po kawałku wcześniej przygotowanego ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka.
    Na każde kółko nakładamy ok. 1 czubatą , łyżkę farszu.
    Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
  • 
Pierogi z bobem , jajkiem i bazylią 4. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju roślinnego 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
  • 5. Pierogi podajemy okraszone podsmażoną cebulka lub polane stopionym masłem.
    Pierogi bardzo dobrze smakują odsmażone na smalcu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Jajka Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować