domowe lody

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Trudny

czy jest coś słodszego niż czekoladowe lody z sercem

  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - czekolada gorzka: 150 gramów
    - czekolada mleczna: 176 gramów
    - śmietana kremówka: 400 gramów
    - cukier puder: 200 gramów
    - woda: 100 mililitrów
    - żółtka jaj: 5 sztuk
    - kakao: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka jajek ubijamy aż będą puszyste

    Cukier puder wsypujemy do ciepłej wody i mieszamy do rozpuszczenia, później wstawiamy na kuchenkę doprowadzamy do wrzenia i czekamy aż syrop zgęstnieje – syropu nie mieszamy tylko od czasu do czasu potrząsamy garnkiem – gotujemy tak około 10 minut.

    Do żółtek wlewamy powoli syrop uważając by nie zrobić jajecznicy. Ubijamy mikserem aż składniki się połączą a masa będzie błyszcząca – odstawiamy do ostygnięcia.

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady (każda czekolada w osobnym naczyniu) nad garnkiem z gotującą się wodą kładziemy miskę z czekoladą tak aby nie dotykała ona wody (bo czekolada zgorzknieje) rozpuszczamy powoli czekoladę mieszając ją – proponuję zacząć od rozpuszczenia mlecznej czekolady bo ona wolniej stygnie. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Do miski z mleczna czekoladą wlewamy 1/3 musu i 1/3 śmietany i mieszamy i odstawiamy do lodówki.


    Gorzką czekoladę mieszamy z pozostałą ilością musu i bitej śmietany i dodajemy kakao. Foremkę wykładamy folią spożywczą tak aby jej boki wystawały poza foremkę. Do tak przygotowanej formy wlewamy mus z ciemnej czekolady. Wstawiamy krem do zamrażalnika. Po około 2 godzinach kładziemy mus z mlecznej czekolady i wstawiamy gotowy deser do zamrażalnika.

    Deser musi przebywać w zamrażalniku minimum 10 godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować