Domowe ciepłe lody

  • wyświetlono: 575 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Smak mojego dzieciństwa to ciepłe lody zanurzone w polewie czekoladowej lub te białe z posypką, kto ich nie zajadał ! Słodka i lepka pianka w chrupiącym wafelku to było coś. Domowe ciepłe lody to super sposób na wykorzystanie zalegających białek po kruchych wypiekach.

IMG_20170910_124019_602
  • 120min

Składniki

Składniki na 8-10 ciepłych lodów na bezie włoskiej

Syrop cukrowy

woda 50 ml
cukier kryształ 10 łyżek
ponadto

białka z 2 dużych jaj ( sparzone )
cukier kryształ 10 łyżek
szczypta soli
barwik spożywczy w żelu
8-10 wafelków

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe ciepłe lody

  • 1. Przygotowanie:

    W rondlu umieszczamy wodę i cukier, podgrzewamy na średniej mocy palnika przez 10-12 minut. Pędzelkiem zbieramy z brzegów rondla zgromadzony cukier, co zapobiegnie scukrzeniu. Syropu nie mieszamy podczas gotowania. Po upływie około 10 minut syrop powinien osiągnąć temperaturę około 100 °C, wówczas zaczynamy ubijać białka ze szczyptą soli. Jeśli nie posiadamy termometru cukierniczego, odrobinę syropu wpuszczamy do zimnej wody, jeśli stwardnieje jest gotowy. Gotowy syrop cukrowy powinien osiągnąć temperaturę około 120 °C. Białka ubijamy z cukrem. Partiami ( najlepiej po łyżce ) dodajemy cukier, stale miksując na najwyższych obrotach miksera. Kiedy piana będzie lśniąca i gęsta, bardzo cienką strużką wlewamy syrop cukrowy stale ubijając, aż beza wystygnie. Należy wyczuć moment kiedy białka będą dobrze ubite, cukier w nich rozpuści się całkowicie, a syrop będzie gotowy. Syrop cukrowy z czasem studzenia szybko gęstnieje. Na końcu dodajemy odrobinę barwnika spożywczego. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i z odpowiednią końcówką tylki przekładamy do wafelków. Następnie ciepłe lody chłodzimy w lodówce, aby z kremu bezowego utworzyła się charakterystyczna pianka. Ciepłe lody przechowujemy w lodówce do 3 dni.

    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedla dzieciciepłe lodywykorzystanie białek

Komentarze

Podobne przepisy

ciepłe lody

Dodane przez: zuzkaz2

Ciepłe lody w pucharkach

pyszne i chrupiące pucharki mozna...

image-13x4cq4

Dodane przez: paulette17

CIEPŁE LODY RABARBAROWO-JAGODOWE

Chyba każdy pamięta z dzieciństwa...

Pyszne babeczkowe ciepłe lody

Dodane przez: dlaSmaQ

Babeczkowe ciepłe lody

Dzisiaj weekendowe szaleństwo babeczkowe...

zdjęcie w całej blasze

Dodane przez: Eweczka3

sernik z ciepłymi lodami

pyszny na słoneczne dni ale i...

Chałwowiec na ciepłych lodach

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Chałwowiec na ciepłych lodach

Deser banalnie prosty i szybki...

sernik z ciepłymi lodami

Dodane przez: lucyna19

Lekki sernik z ciepłymi lodami

Łatwy do przygotowania, nie jest...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.