Domowe lody jagodowe

5 (166 ocen)

  • 4 godz.

Pyszny jagodowy smak lodów nie tylko na upalne dni. To również zdrowy bez konserwantów deser dla naszych milusińskich.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 250 ml mleka 3.2%
    2 żółtka
    1/3 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    250 ml śmietany 30%

    200 g czarnych jagód
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody domowe

Domowe lody jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody po dokładnym umyciu rozgnieść i zagotować z cukrem. Zmiksować blenderem i gorące przetrzeć przez sitko.
  • 2. Miskę z żółtkami i cukrem postawić na garnku z gotującą się wodą i utrzeć żółtka do białości.
  • 3. W między czasie zagotować mleko z cukrem waniliowym i wrzące cienkim strumieniem wlewać do ucieranych żółtek. Masa lekko zgęstnieje, zdjąć z pary i mieszając schłodzić.
  • 4. Śmietanę kremówkę ubić, dodać razem z musem jagodowym do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Przelać do pojemnika plastikowego i wstawić do zamrażarki.
  • 5. W czasie mrożenia 2- 3 razy zastygające lody wymieszać. U mnie mrożenie trwało ok 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować