Domowe gumisie

1.33 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kto z nas nie lubi tych uroczych misiów. Ja prezentuję domową wersję tego przysmaku wersji również dla wegan czy wegetarian.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na około 1000 misiaczków:
    250 ml domowego soku o ulubionym smaku, użyłam truskawkowego
    250 ml wody
    opcjonalnie szczypta barwnika spożywczego jeśli zależy nam na bardziej wyrazistym kolorze
    3 łyżeczki agar agar

    silikonowa foremka do gumisiów i pipeta
Wystaw ocenę:

1.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe gumisie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Sok owocowy rozcieńczamy z wodą, wsypujemy agar i opcjonalnie barwnik, zagotowujemy.
    Za pomocą pipety nabieramy galaretkę i wstrzykujemy do foremek. Zostawiamy do zastygnięcia. Wystudzone galaretki, przekładamy do lodówki na 2-3 godziny.

    Żelki ostrożnie wyjmujemy z foremek i podajemy. Smacznego.

Porady

Porada: Żelki można również zrobić z gotowych galaretek. Żeby jednak były dosyć twarde, należy galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, dodać łyżeczkę agaru i zagotować. Następnie napełnić foremki. Dzięki dodatkowi agaru galaretki nie będą się tak szybko rozpuszczać w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować