Domowa ricotta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatna, domowa ricotta, lekko słodka w smaku. Z podanej porcji wychodzi ok. 100 g.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka 2% lub więcej
    szczypta soli
    3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie Ser

Domowa ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlać do rondelka, wsypać sól, podgrzać do temperatury ok. 85-90C. Wlać sok z cytryny i mieszając podgrzewać jeszcze ok. 1-2 minut. Ser azcznie się wtedy oddzielać tworząc niewielkie grudki. Na sitko wyłożyć gazę, wlać powstały twarożek. Zostawić na sicie do odcieknięcia na ok. pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Sery Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować