Ciasto "Ricotta"

4.39 (215 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Delikatne i miękkie ciasto z włoskim serem. Proste ale jakie pyszne !

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki
    250 g cukru
    300 g sera ricotta
    3 jajka
    50g masła
    ½ szkl. mleka
    1 opakowanie proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.39 (215 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "ricotta" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
    2. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem i miękkim masłem. Kiedy masa będzie jednolita i puszysta dodajemy ser ricotta. Dokładnie mieszamy.
    3.Do masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tak aby nie było grudek. Do ciasta dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
    4. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (moja o średnicy 26 cm)
    5. Pieczemy w 180 st. C ok. 40-45 min (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
    6. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować