Pulchne i delikatne racuszki podane z sosem truskawkowym to danie które możemy podać na śniadanie, podwieczorek czy kolację.
30 min
Dla 8 osób
Składniki:
250 ml sera ricotta
250 ml mleka
20 dag mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyzka cukru zwykłego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
Racuchy z serem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka odzielić od białek. Ricottę zmieszać w misce z mlekiem, cukrami i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, i delikatnie wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto.
2.Ubić pianę z białek i dodać do ciasta delikatnie mieszjąc.
3.Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.Układać na talerzu wyłożonym papierowym recznikiem. Podawać z sosem z owoców, owocami lub sosem klonowym.
Komentarze