Domowa pizza z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy przesiej mąkę dodaj sól i przyprawę do pizzy zrób zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże i wlej ciepłą wodą dodaj oliwę i wyrób rękami lub za pomocą miksera z hakiem elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Grzyby obierz, oczyść opłukaj i pokrój w paski, na patelni rozgrzej masło dodaj cebulę i grzyby smaż około 35 minut w międzyczasie, dodaj pokrojoną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wyłóż na blachę o wymiarach 26 x35 lub większej w zależności jaką lubisz grubość ciasta, przykryj ściereczką na 20 minut żeby odpoczęło. Następnie posmaruj pastą, wyłóż grzyby na wierzch zetrzyj żółty ser.
Piecz około 20 minut w temperaturze 220 st.
Porady
Do pizzy możesz użyć grzybów leśnych świeżych lub mrożonych. Jeśli lubisz po upieczeniu pizzę polej ketchupem.
Komentarze