Pizza z szynką i pieczarkami

5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie pizze?Nasza rodzinka uwielbia,szczególnie te domowe a nie sklepowe.Dziś prosta pizza z pieczarkami i szynką.Bez wahania rozszerz ją o ulubione dodatki, np. salami czy dodatkowe warzywa.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    150 ml ciepłej wody
    8 g drożdży suchych
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1/3 łyżeczki soli

    Dodatki:
    sos pomidorowy
    12 sztuk pieczarek
    1 duża cebula
    150 g sera żółtego
    10 plasterków szynki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    papryka słodka w proszku, pieprz,sól
    Sos:
    dwa pomidory z puszki
    dwie łyżki soku pomidorowego
    ząbek czosnku
    oregano,bazylia
    szczypta soli i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Pizza z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę.Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a potem wyrabiaj rękoma do sprężystości ciasta.Odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce.
    Pieczarki obrać i pokroić w kostkę lub plastry,posiekać pół cebuli i podsmażyć je razem na patelni z dodatkiem oliwy, tak aby pieczarki ładnie zmiękły i żeby odparował sok. Szynkę pokrój w kostkę.
    Teraz przygotuj sos. Do miski wrzuć pomidory, wyciśnij czosnek i dodaj sól,pieprz oraz zioła.
    Krótko miksuj wszystkie składniki blenderem . Gotowe.
    Kiedy już ciasto wyrośnie rozprowadź je wałkiem lub dłońmi równomiernie na blaszce, na wierzchu rozsmaruj porcję sosu pomidorowego,posyp połową sera i poukładaj podsmażone wcześniej pieczarki z cebulką oraz pokrojoną w kostkę szynkę.Na wierzchu posyp resztą sera.Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C przez 12-15 minut do czasu, aż spód pizzy zacznie się rumienić.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować