Lubicie pizze?Nasza rodzinka uwielbia,szczególnie te domowe a nie sklepowe.Dziś prosta pizza z pieczarkami i szynką.Bez wahania rozszerz ją o ulubione dodatki, np. salami czy dodatkowe warzywa.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
150 ml ciepłej wody
8 g drożdży suchych
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli
Dodatki:
sos pomidorowy
12 sztuk pieczarek
1 duża cebula
150 g sera żółtego
10 plasterków szynki
2 łyżki oliwy z oliwek
papryka słodka w proszku, pieprz,sól
Sos:
dwa pomidory z puszki
dwie łyżki soku pomidorowego
ząbek czosnku
oregano,bazylia
szczypta soli i pieprz do smaku
Pizza z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę.Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a potem wyrabiaj rękoma do sprężystości ciasta.Odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce.
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę lub plastry,posiekać pół cebuli i podsmażyć je razem na patelni z dodatkiem oliwy, tak aby pieczarki ładnie zmiękły i żeby odparował sok. Szynkę pokrój w kostkę.
Teraz przygotuj sos. Do miski wrzuć pomidory, wyciśnij czosnek i dodaj sól,pieprz oraz zioła.
Krótko miksuj wszystkie składniki blenderem . Gotowe.
Kiedy już ciasto wyrośnie rozprowadź je wałkiem lub dłońmi równomiernie na blaszce, na wierzchu rozsmaruj porcję sosu pomidorowego,posyp połową sera i poukładaj podsmażone wcześniej pieczarki z cebulką oraz pokrojoną w kostkę szynkę.Na wierzchu posyp resztą sera.Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C przez 12-15 minut do czasu, aż spód pizzy zacznie się rumienić.Smacznego.
Komentarze