Domowa pizza capriciosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, wlać 100ml ciepłej (nie gorącej) wody, wsypać 3 łyżki mąki i całość dokładnie wymieszać po czym przykryć ściereczką i odstawić na 15min.
2.Gdy zaczyn będzie gotowy wlać oliwę z oliwek, pozostałą ciepłą wodę, mąkę, sól i zagnieść przez 10 minut jednolite gładkie ciasto. Wstawić je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia.
3.W międzyczasie należy przygotować sos. Do rondelka wrzucić puszkę pomidorów, pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę, oregano oraz sól i pieprz. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu zredukowania się sosu.
4. Z wyrośniętego ciasta uformować okrąg po czym przełożyć go na blachę wysypaną kaszą manną i całość wyłożyć sosem pomidorowym, tartą mozarellą, pokrojoną w cienkie paseczki szynką i pokrojonymi w plasterki pieczarkami.
5.Tak przygotowaną pizzę włożyć do nagrzanego do 220° ( z termoobiegiem) piekarnika i piec przez około 10-15 min do momentu aż brzegi będą rumiane. Smacznego ♥
Komentarze