Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami

4.95 (205 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taki deser jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu . A jeśli podamy go w ozdobnych i wysokich szklankach będzie pięknie się prezentował. Słodycz kremu i bitej śmietanki została przełamana lekko kwaśnym musem z jagód kamczackich, a jeśli nie macie jagód można użyć borówek. Z przepisu wychodzą 4 takie porcje jak na zdjęciu. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krem:
    25 dag serka mascarpone
    250 ml śmietany kremówki 30 %
    cukier puder do smaku


    Śmietanka:
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku

    Mus jagodowy:
    1 szklanka jagód kamczackich
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.95 (205 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, dokładnie ubijamy.
  • 2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy.
  • 3. Mus: Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy je z cukrem do smaku na mus.
  • 4. Podanie: Do szklanek lub pucharków nakładamy na przemian krem i mus jagodowy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciekamy ją na deser i dekorujemy musem.
  • 5. Podajemy od razu po przygotowaniu lub schłodzone z lodówki. Smacznego życzę.

Porady

Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki. Z przepisu wychodzi 4 takie porcje jak na zdjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Serek Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Ekspresowe słodkości - sprawdź przepisy na szybkie desery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować