Tort malinowy z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

  • wyświetlono: 39363 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Gdy dziecko uwielbia maliny to innego tortu na jego urodziny nie wypada zrobić. Moja propozycja to tort malinowy, delikatny jak aksamit, rozpływający się w ustach z małą ilością cukru.

Paulina1507
  • 160min

Składniki

Ciasto :

2 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
80g masła/margaryny
8 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
8 łyżek ciepłej wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie :

1l śmietany 30 lub 36%
250g sera mascarpone
1 galaretka malinowa
800g malin
5-6 łyżek cukru pudru
1 szkl. naparu z herbaty

Dodatkowo :

posypka czekoladowa
listki z czekolady
nektarynki
borówki
maliny

tortownica klasyczna
papier do pieczenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort malinowy z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

  • 1. Ciasto:

    Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W jednym naczyniu ubijamy na sztywną ze szczyptą soli pianę z białek.
    W drugim naczyniu ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
    Następnie dodajemy ostudzoną margarynę i pianę z białek.
    Dalej ubijamy.
    Mąki przesiewamy razem z proszkiem i dodajemy do masy.
    Wszystko ubijamy aż składniki idealnie się połączą.
    Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez około 40-50 minut.
    Najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem
    (gdy patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto).
  • 2. Nadzienie :

    Herbatę zaparzamy.
    Galaretkę zalewamy 1 szkl. gorącej wody, mieszamy aż się rozpuści.
    Odstawiamy do ostygnięcia.
    Maliny miksujemy z 2-3 łyżkami cukru.
    Dodajemy do nich tężejącą galaretkę.
    Mieszamy.
    Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.
    Gdy będzie już ubita dodajemy mascarpone.
    Odkładamy do oddzielnego naczynia połowę masy.
    Do jednej części masy śmietanowej z mascarpone dodajemy połowę musu malinowego.
  • 3. Przełożenie :

    Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy w poprzek dwa razy
    (tak by powstały nam 3 krążki).
    Pierwszy krążek umieszczamy w tortownicy.
    Nasączamy go niezbyt dużą ilością naparu z herbaty.
    Wykładamy mus malinowy.
    Na musie układamy bitą śmietanę z mascarpone zostawiając sobie trochę do wykończenia.
    Na masie wykładamy 2 placek, nasączamy go naparem.
    Wykładamy masę śmietanową z musem malinowym.
    Przykrywamy ostatnim plackiem.
    Nasączamy naparem z herbaty.
    Wierzch smarujemy odrobinę odłożoną masą śmietanową
    (nie wykorzystujemy jej do końca gdyż musi nam starczyć na boki).
    Schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce.
    Po tym czasie tort wyciągamy.
    Ściągamy delikatnie obręcz tortownicy.
    Boki smarujemy pozostałą masą śmietanową.
    Na wierzchu układamy kawałki nektarynek, maliny i borówki.
    Zdobimy listkami z czekolady.
    Boki posypujemy posypką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylatorttortyurodzinybita śmietanaciastadeseryowocemascarponesezonoweimieninyponcztort owocowytort malinowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

pavlova

Dodane przez: Habibi Chi

Pavlova z mascarpone i owocami

Pyszna beza z delikatnym kremem...

jabłecznik z bitą śmietaną i delicjami

Dodane przez: agarybak76

Jabłecznik z bitą śmietaną i delicjami

Popularny jabłecznik z bitą śmietaną...

Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Wspaniałe połączenia orzeźwiających...

Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

950 Wspaniałe połączenia orzeźwiających...

Bardzo smaczne ciasto z wiśniami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

Bardzo dobre winne ciasto z wiśniami...

Biszkoptowe z bitą śmietaną i gruszkami

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i gruszkami

Ciasto trochę pracowite i niestety...