REKLAMA

beza z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

wyświetlono: 4582 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

zaskocz bliskich smacznym a zarazem bardzo efektownym deserem

opublikowany: 13.05.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • beza:
    6 białek,
    300 g drobnego cukru,
    1 łyżka soku z cytryny,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    szczypta soli,
    Krem:
    250ml śmietany kremówki 36%
    250g serka mascarpone,
    1-2 łyżki cukru pudru,
    Owoce do dekoracji ok. 300g
Ocena:

(średnia 4.5 z 158 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier (najlepiej po łyżce) i ubijamy na lśniącą pianę, na koniec dodajemy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny..

    Ubite białka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.

    Piekarnik nastaw na 170 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 130 stopni i susz bezę przez 100 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia (jeśli wyjmiesz z piekarnika będzie gumiasta w środku).
    Gotową bezę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2 tygodnie.
    Krem :
    ubij śmietanę na sztywno, dodaj stopniowo serek i chwilę ubij, wyłóż na środek bezy.
    Udekoruj owocami, według uznania.

Porady

staraj się nałożyć krem i owoce przed samym podaniem bezy

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Dziś ja gotuje foto-%C5%9Blubna-d%C4%85browa-tarnowska-gr%C4%99bosz%C3%B3w+%284%29

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Jedno z moich ulubionych ciast, idealne połączenie, słodycz bezy + kwaskowate owoce, do tego kawa.

kategoria: Ciasta beza opublikowany: 10.11.2019 | wyświetlono: 8224 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

BEZA-ORZECHOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ

Ciasto z bezą orzechową i bitą śmietaną, bardzo dobre.

kategoria: Desery bezy beza opublikowany: 11.09.2013 | wyświetlono: 5204 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marcin80 Marcin80

Chrupiąca beza z bitą śmietaną i owocami

Moja propozycja na letni deser .

kategoria: Desery opublikowany: 10.05.2014 | wyświetlono: 1299 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Michał Studnicki

Beza z mascarpone i owocami ( Pavlova)

Torcik bezowy idealny na każdą okazję,sprawdzi się także jako torcik urodzinowy.

kategoria: Desery beza pavlova opublikowany: 28.02.2021 | wyświetlono: 273 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE