Beza z bitą śmietaną, mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier (najlepiej po łyżce) i ubijamy na lśniącą pianę, na koniec dodajemy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny..
Ubite białka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 170 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 130 stopni i susz bezę przez 100 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia (jeśli wyjmiesz z piekarnika będzie gumiasta w środku).
Gotową bezę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2 tygodnie.
Krem :
ubij śmietanę na sztywno, dodaj stopniowo serek i chwilę ubij, wyłóż na środek bezy.
Udekoruj owocami, według uznania.
Porady
staraj się nałożyć krem i owoce przed samym podaniem bezy
Komentarze