beza z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

4.46 (166 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

zaskocz bliskich smacznym a zarazem bardzo efektownym deserem

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • beza:
    6 białek,
    300 g drobnego cukru,
    1 łyżka soku z cytryny,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    szczypta soli,
    Krem:
    250ml śmietany kremówki 36%
    250g serka mascarpone,
    1-2 łyżki cukru pudru,
    Owoce do dekoracji ok. 300g
Wystaw ocenę:

4.46 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza Pavlova

Beza z bitą śmietaną, mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier (najlepiej po łyżce) i ubijamy na lśniącą pianę, na koniec dodajemy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny..

    Ubite białka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.

    Piekarnik nastaw na 170 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 130 stopni i susz bezę przez 100 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia (jeśli wyjmiesz z piekarnika będzie gumiasta w środku).
    Gotową bezę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2 tygodnie.
    Krem :
    ubij śmietanę na sztywno, dodaj stopniowo serek i chwilę ubij, wyłóż na środek bezy.
    Udekoruj owocami, według uznania.

Porady

staraj się nałożyć krem i owoce przed samym podaniem bezy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować