Deser jogurtowy z bitą śmietaną

5 (196 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam bardzo prosty i bardzo pyszny deser. Dla wielbicieli jogurtu i słodkiej śmietanki. Wygląda tak uroczo, że można przygotować na Walentynkowy poczęstunek. Lekko kwaśna pianka i słodka śmietanka to idealne połączenie. Bardzo polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na piankę:
    1 galaretka o smaku owców leśnych
    20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
    250 ml gorącej wody

    Na śmietankę:
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    dowolna cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Deser jogurtowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę miksujemy z jogurtem greckim i przekładamy do szklanek lub pucharków. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
  • 2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na stężonej jogurtowej piance.
  • 3. Dekorujemy cukrową posypką i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Z przepisu wychodzi 4 porcje. Można użyć dowolnej galaretki. Zamiast kremówki można użyć śmietanki typu ,, Śnieżka'' ubitej w 175 ml zimnego mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować