Delikatny sernik

4.5 (179 ocen)

  • 40 min

Sernik rozpływający się w ustach.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg białego sera(tłustego lub półtłustego)
    25 dag serka mascarpone
    1 szklanka śmietany 18%
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    tłuszcz i bułka tarta na dno tortownicy
    Na polewę:
    1 czekolada mleczna
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Delikatny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sery przemielić przez maszynkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i miksować na gładką masę. Następnie dołożyć mąki, śmietanę i dalej dokładnie miksować.
  • 2. Tortownicę średniej wielkości nasmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Masę serową równo rozsmarować w tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC około 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
  • 3. Polewa:
    Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać masło, mleko i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gorącą polewę wylać na wystudzony sernik i odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować