Delikatny, rozpływajacy się w ustach sernik pieczony w kapieli wodnej, obficie posypany cukrem pudrem.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Herbatniki typu ‚petitki’, około 20 sztuk
1kg tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego (można użyć gotowego twarogu sernikowego z pudełka)
200g cukru pudru
100 ml śmietanki 36%
100g rodzynek
4 jaja, białka i żółtka osobno
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka
Ziarenka z jednej laski wanilii
Opakowanie przyprawy do sernika (można pominąć)
Szczypta soli
Ok. 1,5 litra wrzątku (do kąpieli wodnej)
Sernik delikatny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki (oprócz śmietanki) powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC.
2.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim herbatniki. Blachę dokładnie obłożyć folią aluminiową. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić do napęcznienia.
3.Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, niemal białą, puszystą masę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Rodzynki osączyć, wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
4.Śmietankę przelać do dość dużego naczynia, zacząć ubijać. Po chwili łyżkami dodawać twaróg nie przerywając miksowania. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Masę serową połączyć z utartymi żółtkami, dodać rodzynki, ziarenka wanilii oraz przyprawę do sernika, wymieszać.
5.Do masy serowej delikatnie łopatką wieszać białka, tak by nie naruszyć ich struktury. Całość będzie dość rzadka.
6.Masę przelać do tortownicy, wstawić do większej blachy wypełnionej wrzątkiem. Piec przez około 60 minut, do zarumienienia. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, aby sernik nie opadł. Studzić przy zamkniętych drzwiczkach, dalej na kratce.
7.Podawać obficie posypany cukrem pudrem.
Porady
Aby sernik się nie zapadł należy unikać gwałtownych wahań temperatury.
Komentarze