Bardzo smaczna treściwa i pożywna zupa na swoim indyku z domowym lanym ciastem, to moja ulubiona zupa z dzieciństwa, zróbcie koniecznie swoim dzieciom, a się w niej zakochacie.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
mała golonka z indyka
3 marchewki młode
pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
cebula mała
natka pietruszki
pieprz i sól
Lane kluski:
2 jajka duże
4 łyżki mąki
4 łyżki wody
Delikatna zupa na indyku z lanym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włożyć umytą golonkę i doprowadzić do wrzenia. Warzywa obrać i pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach, gdy mięso będzie miękkie można brać się za robienie kluseczek.
2.Jajka rozbełtać z mąką i wodą. Przez lejek wlewać ciasto do wrzącej zupy, zagotować ok minuty. Zupę można ściągnąć z ognia i udekorować posiekaną natką pietruszki.
Komentarze