Zupa ogórkowa na żeberkach z lanym ciastem

  • wyświetlono: 675 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa. Pyszna i sycąca zupa ogórkowa przygotowana na rosole z obsmażonych żeberek z dodatkiem kluseczek. Moje córeczki uwielbiają taką zupę.

b
  • 5 porcje
  • 140min

Składniki

Składniki:
Ok. 2,5 litra wody,
ok. 1 kg żeberek,
1-2 ząbki czosnku (drobno siekamy),
1 średnia marchewka,
¼ korzenia pietruszki,
kawałek selera,
mały por,
mała cebula,
łyżeczka lubczyku,
sól, ostra papryka do smaku, świeżo mielony pieprz,
4-6 ogórków kiszonych (ścieramy na tarce o dużych oczkach),
koperek lub natka pietruszki do posypania,
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego( jeśli lubimy zabieloną zupę)
olej do smażenia,
lane ciasto (kluseczki):
3 jajka
6 łyżek mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa ogórkowa na żeberkach z lanym ciastem

  • 1. Przygotowanie:
    Żeberka obsmażamy z obu stron na rumiano.
    Wodę zagotowujemy i wrzucamy obsmażone żeberka. Gotujemy około 30 min.
    Następnie dodajemy marchewką, pietruszką, selera, pora, lubczyk i cebulę ( którą razem ze skorupką opalamy nad palnikiem lub w piekarniku, nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu, a skorupka zapewni ładny odcień zupy).
    Częściowo przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 2 godzin na wolnym ogniu, tak aby zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Po zakończeniu gotowania przelewamy rosół przez sitko pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń. Następnie z resztek wybieramy te składniki, które chcemy zachować do zupy (np. marchewkę). Mięso obieramy od kości.
    W czasie kiedy rosół nam się gotuje na patelni podsmażamy starte ogórki , zalewamy wodą z ogórków i dusimy ma małym ogniu około 40 min ( jeśli mamy mało wody z ogórków dolewamy trochę bulionu). Podsmażone ogórki dodajemy do gotowego rosołu. Dodajemy również obrane mięso, marchewkę . Przyprawiamy do smaku i wszystko jeszcze gotujemy około 15-20 min.
    Jeśli chcemy by zupa była bardziej kwaśna, dodajemy także trochę wody z ogórków. Na koniec jeśli lubimy zabielana zupę to możemy doprawić śmietaną lub jogurtem naturalnym .
    Lane ciasto (Kluseczki):
    Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę i ubijamy trzepaczką (można wymieszać np. widelcem) do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęsta to dolewamy odrobinę wody i mieszamy. Gdy zupa będzie już przy końcu gotowania, to wlewamy masę cienkim strumieniem do gorącej zupą cały czas delikatnie mieszając, zagotowujemy. Tak przygotowana zupa ogórkowa smakuje doskonale. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe przysmakimama_mnie_nauczylaOgórkiżeberkasycącakluseczkirozgrzewająca zupasmaki dziecińswta

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kasia780

Zupa ogórkowa na żeberkach

Żeberka są wspaniałym składnikiem...

ogórkowa

Dodane przez: Martyna1991

Ogórkowa na żeberkach z mlekiem

Pierwszy słoik tegorocznych ogórków...

Zupa ogórkowa na żeberkach

Dodane przez: zosia33

Zupa ogórkowa na żeberkach

Przepis na ta zupę, która jest...

Rosół z lanym ciastem

Dodane przez: LucyG

Rosół z lanym ciastem

Królowa polskich zup. To mój niedzielny...

Zupa pieczarkowa z grillowanymi pieczarkami

Dodane przez: Kameleon

Zupa pieczarkowa z lanym ciastem i grillowanymi...

Taka zwykła sobie zupa. Ale grillowane...

zupa z jarmużem

Dodane przez: Kasja1986

zupa na żeberkach z jarmużem

Warzywna zupa na delikatnym rosole...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE