Rosół z lanym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładam opłukaną porcję rosołową i szyję, zalewam woda tak by przykrywał wszystko zagotowuje. Następnie wylewam wodę ( pozbywa się „szumowiny”) i zalewam czystą wodą wrzucam pieprz/ ziele angielskie/ liść laurowy. Obrane pokrojone warzywa. Doprawiam solą. Gotuje ok 30 min. Nie przykrywam przykrywką garnka. Doprawiam jeszcze do smaku Vegetą i pieprzem wrzucam posiekaną zieleninę.
Lane ciasto : jajka roztrzepać i dodać mąkę wymieszać na jednolitą konsystencje i wlewamy do gotującego się wywaru rosołowego, wlewamy stopniowo łyżeczką przerywając strumień ciasta, żeby nie wyszły zbyt duże kluchy. Ważne, żeby lane ciasto miało konsystencje lejąca, ale nie za rzadkie bo wówczas się spieni za bardzo.
Gotowy rosół z lanym ciastem zagotować i już gotowy do podania na stół.
Komentarze