Rosół z lanym ciastem

4.98 (185 ocen)

  • 50 min

Królowa polskich zup. To mój niedzielny rosół.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa
    ½ szyi z indyka
    Włoszczyzna : kawałek poru, pietruszki korzennej, marchew, kawałek selera
    Przyprawy: 6 ziaren pieprza, 3 ziarna angielskie, 1 liść laurowy
    Sól morska
    Pieprz/ Vegeta
    Posiekana natka lubczyka i pietruszki.
    2 jajka
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.98 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół z lanym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rosół z lanym ciastem 1. Do garnka wkładam opłukaną porcję rosołową i szyję, zalewam woda tak by przykrywał wszystko zagotowuje. Następnie wylewam wodę ( pozbywa się „szumowiny”) i zalewam czystą wodą wrzucam pieprz/ ziele angielskie/ liść laurowy. Obrane pokrojone warzywa. Doprawiam solą. Gotuje ok 30 min. Nie przykrywam przykrywką garnka. Doprawiam jeszcze do smaku Vegetą i pieprzem wrzucam posiekaną zieleninę.
    Lane ciasto : jajka roztrzepać i dodać mąkę wymieszać na jednolitą konsystencje i wlewamy do gotującego się wywaru rosołowego, wlewamy stopniowo łyżeczką przerywając strumień ciasta, żeby nie wyszły zbyt duże kluchy. Ważne, żeby lane ciasto miało konsystencje lejąca, ale nie za rzadkie bo wówczas się spieni za bardzo.
    Gotowy rosół z lanym ciastem zagotować i już gotowy do podania na stół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować