Dekoracje na tort- kolorowe Chipsy gruszkowe

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Dekoracje- nie tylko na tort. Są to wysuszone, bardzo cieniutkie plasterki z gruszek. Można wykorzystać jako przekąskę a pokolorowane jako dekorację.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 06,11,2023
    OWOCE:
    -3-4 gruszki

    SYROP:
    -100 g. drobnego cukru
    -trochę wody
    -sok z 1/2 cytryny

    CUKIER KOLOROWY:
    -4x po 50 g. drobnego cukru
    -barwniki jadalne w proszku,
    tu czerwony, niebieski, zielony i pomarańczowy


    DEKORACJA:
    -złoty barwnik+ odrobinę alkoholu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Lizaki Przetwory z gruszek Chipsy

Dekoracje na tort- kolorowe chipsy gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dekoracje na tort- kolorowe Chipsy gruszkowe 1. Gruszki umyć, wytrzeć i przekroić na 2 połówki. Na szatkownicy zetrzeć na cienkie plasterki. Wybrać te ładniejsze.
  • Dekoracje na tort- kolorowe Chipsy gruszkowe 2. syrop- Cukier rozmieszać z odrobiną wody i sokiem z cytryny. Przelać na patelnię i podgrzać do rozpuszczenia cukru. Wkładać porcjami, plasterki z gruszek i chwilę pogotować, ale nie za długo, żeby nie rozgotować, obracając.
  • Dekoracje na tort- kolorowe Chipsy gruszkowe 3. Szczypcami kuchennymi, powyjmować plasterki, odsączając z nadmiaru syropu. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.
  • Dekoracje na tort- kolorowe Chipsy gruszkowe 4. kolorowy cukier- Do 4 woreczków foliowych, zważyć po 50 g. cukru. Do każdego dodać odrobinę innego barwnika w proszku. Woreczki zawiązać i w rękach przemieszać, aż cukier się zafarbuje.
  • Dekoracje na tort- kolorowe Chipsy gruszkowe 5. Na przygotowane plasterki z gruszek, nasypać po odrobinie kolorowego cukru. Najlepiej to zrobić w rękawiczkach jednorazowego użycia, albo łyżeczką.
  • Dekoracje na tort- kolorowe Chipsy gruszkowe 6. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 90*C. na 20 min.
  • Dekoracje na tort- kolorowe Chipsy gruszkowe 7. Zdejmować plasterki i odsączyć z nadmiaru soku na ręcznikach papierowych. Poprzekładać na czysty papier na blaszkę. Ponownie włożyć do piekarnika, nagrzanego do 90*C teraz z termoobiegiem i minimalnie uchylonymi drzwiczkami. Suszyć ok. 2-3 godz. w zależności jak grube są plasterki. Sprawdzać i odwracać plasterki.
  • Dekoracje na tort- kolorowe Chipsy gruszkowe 8. Jak są suche to wyjąć z piekarnika i przełożyć na deskę.
  • Dekoracje na tort- kolorowe Chipsy gruszkowe 9. Kraje plasterków pomalować złotą farbką rozmieszaną z odrobiną alkoholu.
  • Dekoracje na tort- kolorowe Chipsy gruszkowe 10. Całą gruszkę na dekoracje, pędzelkiem pozłocić suchą farbką złotą.
  • Dekoracje na tort- kolorowe Chipsy gruszkowe 11. Dekoracje na tort zrobić parę dni wcześniej. Będą mogły więcej się wysuszyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok z cytryny Barwnik spożywczy Cukier Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować