Dekoracje na tort- kolorowe chipsy gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki umyć, wytrzeć i przekroić na 2 połówki. Na szatkownicy zetrzeć na cienkie plasterki. Wybrać te ładniejsze.
2.syrop- Cukier rozmieszać z odrobiną wody i sokiem z cytryny. Przelać na patelnię i podgrzać do rozpuszczenia cukru. Wkładać porcjami, plasterki z gruszek i chwilę pogotować, ale nie za długo, żeby nie rozgotować, obracając.
3.Szczypcami kuchennymi, powyjmować plasterki, odsączając z nadmiaru syropu. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.
4.kolorowy cukier- Do 4 woreczków foliowych, zważyć po 50 g. cukru. Do każdego dodać odrobinę innego barwnika w proszku. Woreczki zawiązać i w rękach przemieszać, aż cukier się zafarbuje.
5.Na przygotowane plasterki z gruszek, nasypać po odrobinie kolorowego cukru. Najlepiej to zrobić w rękawiczkach jednorazowego użycia, albo łyżeczką.
6.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 90*C. na 20 min.
7.Zdejmować plasterki i odsączyć z nadmiaru soku na ręcznikach papierowych. Poprzekładać na czysty papier na blaszkę. Ponownie włożyć do piekarnika, nagrzanego do 90*C teraz z termoobiegiem i minimalnie uchylonymi drzwiczkami. Suszyć ok. 2-3 godz. w zależności jak grube są plasterki. Sprawdzać i odwracać plasterki.
8.Jak są suche to wyjąć z piekarnika i przełożyć na deskę.
9.Kraje plasterków pomalować złotą farbką rozmieszaną z odrobiną alkoholu.
10.Całą gruszkę na dekoracje, pędzelkiem pozłocić suchą farbką złotą.
11.Dekoracje na tort zrobić parę dni wcześniej. Będą mogły więcej się wysuszyć.
Komentarze