Te pierniczki, zrobiłam jako dekoracje na tort. Ale można udekorować nimi też choinkę, robiąc przed pieczeniem dziurkę na sznureczek.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
-400 g. mąki
-120 g. masła
-280 g. miodu
-20 g. przypraw do pierniczków
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka kakao
LUKIER KRÓLEWSKI:
-1 białko
-1 szklanka cukru pudru (250ml)
-parę kropli soku z cytryny
-barwnik jadalny srebrny i złoty
Pierniczki gwiazdki- dekoracje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao. Dodać miód, rozpuszczone masło, przyprawy i zamieszać łopatką a potem zagnieść. Wałkować na grubość ok.3 mm. Wykrawać gwiazdki, różnymi foremkami.
2.Układać ciasteczka na blasze, wyścielanej papierem do pieczenia lub posmarowanej.
3.Piec w 175 *C. ok 10-12 min. w zależności jak piecze piekarnik. Po upieczeniu zsunąć na inną blaszkę, aby wystygły.
4.lukier- Białko, ubić do piany a następnie dodawać po trochu cukru pudru a potem soku. Miksować kilka minut, aż będzie lśniący i kleisty. Przełożyć do woreczka cukierniczego ze ściętym bokiem. Albo zrobić rożek z papieru do pieczenia. Lukier cienką strużką, ponanosić we wzorki na ciastkach.
5.Inne polukrować po całej górze. Te malutkie gwiazdki, dodatkowo pomalować na srebrny i złoty kolor.
Komentarze