Chipsy Chicharron

4.49 (170 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chipsy Chicharron czyli smażone skóry wieprzowe. Nie brzmi ciekawie ale są pyszne . Oczywiście nie za czesto powinny być spożywane ale raz na jakiś czas można .

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • skórki wieprzowe
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Chipsy

Chipsy chicharron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórki pokroić w paski i oczyścić z tłuszczu.Następnie w garnku z wodą i solą do smaku gotować do miękkości.
    Po ugotowaniu wyjąć z wody.
    Następnie studzimy i należy pokroić skórki na dość cienkie paski . Tak przygotowane skórki suszymy w piekarniku lub suszarce do owoców. U mnie padło na piekarnik z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach w 100st. Około 1.5-2godzin.Suszymy do momentu aż skórki zrobią się twarde.Teraz wysuszone skórki dodatkowo osuszam papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
    Rozgrzewamy olej i smażymy małymi partiami.Pęcznieją bardzo szybko. Podczas pieczenia w głębokim oleju dobrze jest je zanurzać np.łyżką cedzakową w oleju aby całkowicie spęczniały. Po upieczeniu wykładamy na ręcznik papierowy celem zebrania resztek tłuszczu. SMACZNEGO

Porady

Można doprawić solą lub innymi przyprawami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować