Ciasto budyniowo-gruszkowe

  • wyświetlono: 1025 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Leciutki i puszysty biszkopt dobrze nasączony, dwie warstwy śmietankowego kremu na bazie budyniu, i gruszkowy mus zwieńczony kleksem bitej śmietany z kawałkiem świeżej gruszki, ciasto jak tortowe nie suche, wilgotne, słodkie, jednym słowem poezja smakowa! Na różne okazje w tym urodzinowe.

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Kwadratowa blaszka 24/24 cm
Biszkopt:
5 jaj
5 pełnych łyżek mąki tortowej
4 łyżki cukru
Szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:
Krem:
1/2 litra mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
20 dag masła
aromat śmietankowy-odrobina


Mus gruszkowy:
½ litra gęstego soku z gruszek typu Kubuś lub wyciśniętego ze świeżych gruszek w wyciskarce
6 listków żelatyny

Poncz:
200 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
50 ml wódki lub rumu

Dodatkowo:
Bita śmietana
Posypka
Plasterki gruszki
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto budyniowo-gruszkowe

  • Przygotowanie1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na lśniącą pianę, stopniowo wsypywać cukier, miksować do momentu aż się rozpuści, dodać żółtka, zmiksować, wsypać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Przygotowanie2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-samo dno, wylać ciasto, piec około 25-30 minut w temp 160*c.
    Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę tworząc dwa blaty.
  • Przygotowanie3. Śmietankowy krem:
    Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku śmietankowego, miksujemy do połączenia.
  • Przygotowanie4. Mus gruszkowy:
    Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie wg przepisu na opakowaniu, mus gruszkowy podgrzewamy aby był dobrze ciepły-ale nie gotujemy, do ciepłej masy dodajemy odciśniętą w dłoniach namoczoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.
    Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
  • Przygotowanie5. Złożenie:
    Pierwszy blat ciasta biszkoptowego układamy w tortownicy, nasączamy połową ponczu, wykładamy ¾ kremu śmietankowego, oraz następny blat biszkopta, również nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, wygładzamy, wylewamy tężejący już mus gruszkowy.
    Wstawiamy na całą noc do lodówki.

    Przed podaniem dekorujemy ciasto dowolną posypką, kleksem bitej śmietany i cząstką gruszki oraz listkiem mięty.

    Życzę słodkich wypieków!

Porady

Do tego ciasta można użyć równiez gruszek z syropu zmiksowanych na mus

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bita śmietanaDesergruszkisłodkościMama mnie nauczyłaWielkanocboże narodzeniedo kawyjesieńdla gościjesienne ciastociasto na różne okazjeciasto z gruszkamiświąteczne ciastamus gruszkowysmaki jesieniprzekładane ciastoprzepis_miesiąca1000warstwowe ciastociasto z krememwypieki na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto budyniowo-jabłkowe

Dodane przez: PatiK

Ciasto budyniowo-jabłkowe

To ciasto robiła moja mama kiedy...

Ciasto z owocami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto śliwkowo - gruszkowe

Uwielbiam szybkie ciasta z różnymi...

Gruszkowe ciasto z mascarpone

Dodane przez: Jaga85

Gruszkowe ciasto z mascarpone

Gruszki to owoce, które kojarzą...

Budyniowo -  śmietanowo - czekoladowe ciasto

Dodane przez: zzewa

Budyniowo - śmietanowo - czekoladowe ciasto

Pyszne ciasto na każdą okazję

image-1por7ks

Dodane przez: Diana Mazurek

Ciasto puszek budyniowo-śmietanowy

Wspaniale puszyste i delikatne...

budyniowo rabarbarowe

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto budyniowo - rabarbarowe

Wilgotne ciasto z budyniem i rabarbarem

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE