Ciasto budyniowo-gruszkowe

4.5 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Leciutki i puszysty biszkopt dobrze nasączony, dwie warstwy śmietankowego kremu na bazie budyniu, i gruszkowy mus zwieńczony kleksem bitej śmietany z kawałkiem świeżej gruszki, ciasto jak tortowe nie suche, wilgotne, słodkie, jednym słowem poezja smakowa! Na różne okazje w tym urodzinowe.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kwadratowa blaszka 24/24 cm
    Biszkopt:
    5 jaj
    5 pełnych łyżek mąki tortowej
    4 łyżki cukru
    Szczypta soli
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem śmietankowy:
    Krem:
    1/2 litra mleka
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    20 dag masła
    aromat śmietankowy-odrobina


    Mus gruszkowy:
    ½ litra gęstego soku z gruszek typu Kubuś lub wyciśniętego ze świeżych gruszek w wyciskarce
    6 listków żelatyny

    Poncz:
    200 ml wody
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru pudru
    50 ml wódki lub rumu

    Dodatkowo:
    Bita śmietana
    Posypka
    Plasterki gruszki
    listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Ciasto budyniowo-gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na lśniącą pianę, stopniowo wsypywać cukier, miksować do momentu aż się rozpuści, dodać żółtka, zmiksować, wsypać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Przygotowanie 2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-samo dno, wylać ciasto, piec około 25-30 minut w temp 160*c.
    Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę tworząc dwa blaty.
  • Przygotowanie 3. Śmietankowy krem:
    Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku śmietankowego, miksujemy do połączenia.
  • Przygotowanie 4. Mus gruszkowy:
    Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie wg przepisu na opakowaniu, mus gruszkowy podgrzewamy aby był dobrze ciepły-ale nie gotujemy, do ciepłej masy dodajemy odciśniętą w dłoniach namoczoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.
    Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
  • Przygotowanie 5. Złożenie:
    Pierwszy blat ciasta biszkoptowego układamy w tortownicy, nasączamy połową ponczu, wykładamy ¾ kremu śmietankowego, oraz następny blat biszkopta, również nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, wygładzamy, wylewamy tężejący już mus gruszkowy.
    Wstawiamy na całą noc do lodówki.

    Przed podaniem dekorujemy ciasto dowolną posypką, kleksem bitej śmietany i cząstką gruszki oraz listkiem mięty.

    Życzę słodkich wypieków!

Porady

Do tego ciasta można użyć równiez gruszek z syropu zmiksowanych na mus

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować