Tort jubileuszowy na 50 lat

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort z biszkoptem i dwoma kremami z owocami. Tort udekorowany, ozdobami z mleka w proszku. Tort zrobiłam na przyjęcie urodzinowe w rodzinie.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 20,02,2024
    BISZKOPT:
    -7 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju
    -50 g. posypki dekoracyjnej

    NASĄCZENIE:
    -Nutella + woda

    KREM CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. czekolady mlecznej
    -250 g. serka mascarpone
    -20 g. cukru pudru
    -15 g. żelatyny
    -ok. 80 ml. wody
    -250 g. świeżych truskawek

    KREM MALINOWY Z MALINAMI:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 ml. frużeliny malinowej
    -250 g. serka mascarpone
    -20 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody
    -125 g. świeżych malin

    TYNK Z GANASZE:
    -300 g. białej czekolady
    -120 ml. śmietanki 30 %
    -300 g. masła
    -100 g. cukru pudru
    - barwnik złoty, jadalny+ wódka

    DEKORACJE Z MLEKA W PROSZKU:
    -500 g. masy z mleka w proszku
    -złoty barwnik, jadalny
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Tort jubileuszowy na 50 lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort jubileuszowy na 50 lat 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 26 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 2. Spód z biszkoptu ułożyć do tortownicy z wysokim rantem fi 25.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 3. Biszkopt nasączyć nutellą rozrzedzoną przegotowaną i ciepłą wodą.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 4. krem czekoladowy 1- Śmietankę 30 %, podgrzewać nad parą, wraz z posiekanymi czekoladami. Mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić a potem schłodzić z godzinę w lodówce, albo całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę czekoladową, ubić z cukrem pudrem i mascarpone do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać 3/4 na biszkopt w rancie.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 5. Poukładać, wcześniej umyte, osuszone i pokrojone w plasterki truskawki.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 6. Rozsmarować resztę kremu. Śpieszyć się bo krem gęstnieje.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 7. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 8. Można nasączyć mocniej, ten drugi blat i od razu trzeci, ale mniej.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 9. krem malinowy 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, mascarpone i frużeliną do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać 3/4 na biszkopt w rancie.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 10. Powkładać maliny, wcześniej przetarte ręcznikiem papierowym i przeglądnięte.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 11. Wyłożyć resztę kremu i rozsmarować.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 12. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 13. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia z tortu.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 14. Przykryć tort podkładką i paterą i odwrócić do góry nogami. (Koniecznie wcześniej kleksem kremu z tynku, przykleić podkład z paterą a potem z tortem.)
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 15. tynk- Najpierw zrobić ganasze, rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić i schłodzić. Miękkie masło, zmiksować z cukrem pudrem do białości. Potem dodawać porcjami ganasze i zmiksować. Posmarować tort cienką warstwą, tz. okruszkową. Na trochę tort schłodzić.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 16. Ponownie posmarować tort, tym razem grubszą warstwą. Wygładzić a następnie, można zrobić ozdobny wzorek, ząbkowaną packą. Tort schłodzić.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 17. Tort można pozłocić, za pomocą specjalnej pompki.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 18. Tort schłodzić.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 19. Wcześniej zrobić dekoracje z masy z mleka w proszku, albo jak kto woli, plastycznej.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 20. Dekoracje pomalować na złoto.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 21. Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.
  • Tort jubileuszowy na 50 lat 22. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować