Tort z biszkoptem i dwoma kremami z owocami. Tort udekorowany, ozdobami z mleka w proszku. Tort zrobiłam na przyjęcie urodzinowe w rodzinie.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
20,02,2024
BISZKOPT:
-7 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
-50 g. posypki dekoracyjnej
NASĄCZENIE:
-Nutella + woda
KREM CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI:
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 g. czekolady mlecznej
-250 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-15 g. żelatyny
-ok. 80 ml. wody
-250 g. świeżych truskawek
KREM MALINOWY Z MALINAMI:
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 ml. frużeliny malinowej
-250 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-125 g. świeżych malin
TYNK Z GANASZE:
-300 g. białej czekolady
-120 ml. śmietanki 30 %
-300 g. masła
-100 g. cukru pudru
- barwnik złoty, jadalny+ wódka
DEKORACJE Z MLEKA W PROSZKU:
-500 g. masy z mleka w proszku
-złoty barwnik, jadalny
Tort jubileuszowy na 50 lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 26 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
2.Spód z biszkoptu ułożyć do tortownicy z wysokim rantem fi 25.
3.Biszkopt nasączyć nutellą rozrzedzoną przegotowaną i ciepłą wodą.
4.krem czekoladowy 1- Śmietankę 30 %, podgrzewać nad parą, wraz z posiekanymi czekoladami. Mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić a potem schłodzić z godzinę w lodówce, albo całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę czekoladową, ubić z cukrem pudrem i mascarpone do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać 3/4 na biszkopt w rancie.
5.Poukładać, wcześniej umyte, osuszone i pokrojone w plasterki truskawki.
6.Rozsmarować resztę kremu. Śpieszyć się bo krem gęstnieje.
7.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
8.Można nasączyć mocniej, ten drugi blat i od razu trzeci, ale mniej.
9.krem malinowy 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, mascarpone i frużeliną do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać 3/4 na biszkopt w rancie.
10.Powkładać maliny, wcześniej przetarte ręcznikiem papierowym i przeglądnięte.
11.Wyłożyć resztę kremu i rozsmarować.
12.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
13.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia z tortu.
14.Przykryć tort podkładką i paterą i odwrócić do góry nogami. (Koniecznie wcześniej kleksem kremu z tynku, przykleić podkład z paterą a potem z tortem.)
15.tynk- Najpierw zrobić ganasze, rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić i schłodzić. Miękkie masło, zmiksować z cukrem pudrem do białości. Potem dodawać porcjami ganasze i zmiksować. Posmarować tort cienką warstwą, tz. okruszkową. Na trochę tort schłodzić.
16.Ponownie posmarować tort, tym razem grubszą warstwą. Wygładzić a następnie, można zrobić ozdobny wzorek, ząbkowaną packą. Tort schłodzić.
17.Tort można pozłocić, za pomocą specjalnej pompki.
18.Tort schłodzić.
19.Wcześniej zrobić dekoracje z masy z mleka w proszku, albo jak kto woli, plastycznej.
Komentarze