Czerwona kapusta do zimowych obiadów (bez octu)

3.86 (7 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób

Osobiście sama nie przepadam za ostrymi smakami przetworów z octem, więc wszystkie przetwory, które są bez octu to dla mnie zbawienie. Dzisiaj mam dla Was przepis na czerwoną kapustę do zimowych obiadów, która właśnie jest bez octu!

  • 40 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty
    1 kg jabłek
    30 dag cebuli białej
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego
    2 dag cukru
    1 łyżeczka kminku,
    sól
Wystaw ocenę:

3.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z kapusty

Czerwona kapusta do zimowych obiadów (bez octu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zajmujemy się kapustą: szatkujemy (lub kroimy). Kiedy kapusta będzie już cała poszatkowana solimy ją, dobrze mieszamy, ubijamy i zostawiamy na około 2 godziny. W czasie tych dwóch godzin możemy ją jeszcze przemieszać.
  • 2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie jabłek i cebuli - obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Po dwóch godzinach od odstawienia kapusty, możemy do niej dodać jabłka, cebulę, kwasek cytrynowy, cukier oraz kminek. Dokładnie mieszamy.
    Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, ugniatając w słojach, jednak zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni.
  • 3. Zalewamy gorącą wodą (u mnie zawsze przegotowana z czajnika) tak, aby tylko zakryła warzywa. Zakręcamy.
    Pasteryzujemy 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować