kapusta czerwona na ciepło do obiadu

  • wyświetlono: 47727 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Trochę pracochłonna surówka, ale zawsze robię jej więcej, czasem wekuję i to załatwia mi sprawę na parę obiadów :)

capri
  • 90min

Składniki

1 mała główka czerwonej kapusty ( około 1 kg)
1 - 2 kostki bulionowe drobiowe lub przyprawa uniwersalna
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 - 2 łyżki oleju
szczypta suszonego czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
pieprz, sól
1 liść laurowy

Sposób przygotowania przepisu:

kapusta czerwona na ciepło do obiadu

  • 1. Kapustę szatkujemy cienko. Do garnka wlać szklankę wody, dodać kostkę bulionową lub przyprawa uniwersalna, liść laurowy, zagotować i partiami wkładać kapustę, lekko soląc. Jeśli potrzeba, dolać drugą szklankę wody i dodać drugą kostkę bulionową lub łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka ( około 40 minut). Wlać ocet, wymieszać.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, wymieszać, smażyć około 3 minut na małym ogniu. Zasmażkę wlać do kapusty, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą (jeśli jest potrzeba) i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babciczerwona kapustamasłoliść laurowyolejzasmażka

Komentarze

Podobne przepisy

Młoda kapusta z octem na ciepło

Dodane przez: Marija 1958

Młoda kapusta z octem na ciepło

Tak przygotowana kapusta smakuje...

image-0lb0xgc

Dodane przez: serdeczna

Kapusta z koperkiem na ciepło

Ulubiona kapusta mojej siostry...

ziołowa biała kapusta

Dodane przez: karolinajedynak24

Ziołowa biała kapusta do obiadu

zioła często goszczą w moim domu...

Kapusta czerwona na winie

Dodane przez: Mniam1

Kapusta czerwona na winie

Smaczna, lekko kwaśna kapusta jest...

surówka

Dodane przez: monikaT83

Insalatina z czerwoną fasolą do obiadu

Pyszna kolorowa surówka na bazie...

Kapusta do obiadu

Dodane przez: Kaska

Kapusta do obiadu

Sałatka jest przepyszna!!!