Czereśniowa sałatka ze stekiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Letnia sałatka z czereśniami i porzeczkami oraz krwistym stekiem. Sałatka powstała dzięki inspiracji bloga Just a Salad. Zawiera ona wszystko to co uwielbiam. Jest lekka, zdrowa i pożywna. Dużo sezonowych smakołyków na talerzu.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 garście rukoli
    4 szparagi zielone
    150 g czereśni
    1 garść porzeczek
    50 g sera lazur
    1 stek z rostbefu
    sól,pieprz
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka syropu klonowego

    sos:
    sól, pieprz
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka syropu klonowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Stek

Czereśniowa sałatka ze stekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Stek z rostbefu sole, pieprzę i układam na gorącej patelni i smażę na oleju po około dwie minuty z każdej strony. Odstawiam mięso na 10 minut po usmażeniu. Jak przestygnie kroję w paski.
    Na patelnię dodaję syrop klonowy, ocet balsamiczny i czereśnie wydrylowane. Przesmażam chwilę.
    Szparagi kroję na maszynce do chleba na cienkie paski. Wrzucam do gotującej wody osolonej i odstawiam na 10 minut, nie gotuję już ich. Na talerzu układam rukole, dodaję plastry mięsa, czereśnie, porzeczki, ser lazur. Składniki sosu mieszam w słoiczku i polewam nim sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować