Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem winegret

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Uwielbiam lekkie sałatki ze szparagami, pełne kolorów wiosny, doskonale komponują się z domowym winegretem , wystarczy dobry pomysł i odrobina chęci aby z prostych składników wyczarować lekką super smaczną i aromatyczną sałatkę. Sezon na szparagi jest krótki, korzystajmy póki czas. Na podwieczorek spisze sie doskonale, można też zabrać w słoiku do pracy.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ główki lodowej sałaty
    1 kulka mozzarelli
    10 sztuk zielonych szparagów
    1 malinowy pomidor
    ½ ogórka
    Pęczek rzodkiewki
    3 łyżki płatków migdałowych

    Sos winegret:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka białego octu winnego
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    1 mały ząbek czosnku
    1 czubata łyżeczka miodu
    Posiekane zioła np. koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Przekąski

Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, gotuję w osolonym wrzątku główkami do góry 3-4 minuty, wyciągam z wody, studzę, kroję na kwałki.
    Sałatę, myję kroję, tak samo pomidora, ogórka i rzodkiewkę, składniki mieszam w salaterce, dodaję ugotowane i ostudzone szparagi oraz osączony z zalewy pokrojony w kostkę ser mozzarella.
  • 2. Sos winegret:
    Kilka gałązek koperku siekam drobniutko , mieszam w słoiczku razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodaję oliwę, sól, pieprz miód, wlewam winny ocet, słoiczek zakręcam i energicznie wstrząsam do jednolitego połączenia, sałatkę polewam przed podaniem, posypuję prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować