Sałatka krewetkowa ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekka, pyszna, wiosenna sałatka od której nie można się oderwać. Podałam ją z krewetkami, szparagami i chrupiącymi nasionami. Uwielbiam takie kombinacje sezonowych składników. Kalorii nam nie przybędzie więc możemy wcinać ją bez wyrzutów sumienia.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • sałatka:

    1/2 główki sałaty masłowej
    1 cebula czerwona
    6 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
    1/2 pęczka szparagów zielonych
    20 dkg krewetek
    5 rzodkiewek
    1/2 papryczki chili
    sól, pieprz
    1 żabek czosnku
    natka pietruszki
    olej rzepakowy
    60 g sera camembert
    2 łyżki nasion dyni, sezamu,słonecznika

    sos:

    6 łyżek oliwy z oliwek
    sól
    1 łyżeczka musztardy
    1 żabek czosnku
    1 łyżka octu winnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Sałatka krewetkowa ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż sos zgęstnieje.


    Sałatka:

    Sałatę myję osuszam i strzepie na talerzu. Krewetki odmrażam i przekładam do miseczki. Dodaję trzy łyżki oleju, sól, pieprz, czosnek drobno pokrojony, kawałek chili, i natkę pietruszki. Mieszam i odstawiam w marynacie na godzinę do lodówki. Z rzodkiewek wycinam kwiatki i układam na sałacie. Cebule kroje w krążki. Szparagi kroję na 3 cm kawałki. Same łodyżki bez główek gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Wkładam główki szparagów i zostawiam na dwie minuty. Po wyjęciu z garnka przelewam je zimną wodą i dodaję do sałatki. Pomidorki kroje na pół, ser na kawałki, papryczkę w krążki. Krewetki smażę na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony. Dodaję do sałatki, posypuję nasionami, polewam sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować