Miodowniki zdecydowanie kojarzą mi się z okresem jesienno-zimowym. Wymagają cierpliwości i trochę pracy. Moim zdaniem warto jednak poczekać, aby skosztować choć mały kawałek tego ciasta.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
1/2 szkl. cukru
2 łyżki miodu
2 kopiaste łyżki kakao
2 jajka
1 łyżka margaryny
2 płaskie łyżeczki sody (1 do masy i 1 do mąki )
2,5 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
Masa:
1 l mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
250 g margaryny
1 laska wanilii
1 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym Helio
kakao do posypania ciasta
Czekoladowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy cukier, kakao i 1 łyżeczką sody. Dodajemy miód, margarynę i jajka. Rondelek ze składnikami podgrzewamy w kąpieli wodnej i ubijamy na parze przez 10-15 minut. Na stolnicę przesiewamy mąkę z pozostałą 1 łyżeczką sody i szczyptą soli. W mące robimy dołek i ostrożnie przelewamy masę cały czas łącząc z mąką. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 części, najlepiej skorzystać z wagi kuchennej. Każdą część rozwałkowujemy na wymiar ok. 30 cm x 24 cm. Każdy z placów przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni.
2.W 1 szklance mleka miksujemy blenderem mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i ziarenka z 1 laski wanilii. Gotujemy budyń mieszając energicznie. Odstawiamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową tak, aby folia dotykała wierzchu budyniu.
3.Miękką margarynę ucieramy na puch. Nie przerywając miksowania na zmianę dodajemy całkowicie ostudzoną masę budyniową i masę kajmakową. Krem dzielimy mniej więcej na 4 części. Każdy blat ciasta smarujemy masą i kładziemy kolejny. Wierzch ciasta smarujemy masą i posypujemy kakao. Ciasto odstawiamy na minimum 1 dzień do lodówki.
Komentarze