Czekoladowy Miodownik

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miodowniki zdecydowanie kojarzą mi się z okresem jesienno-zimowym. Wymagają cierpliwości i trochę pracy. Moim zdaniem warto jednak poczekać, aby skosztować choć mały kawałek tego ciasta.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżki miodu
    2 kopiaste łyżki kakao
    2 jajka
    1 łyżka margaryny
    2 płaskie łyżeczki sody (1 do masy i 1 do mąki )
    2,5 szkl. mąki pszennej
    szczypta soli
    Masa:
    1 l mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru
    250 g margaryny
    1 laska wanilii
    1 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym Helio
    kakao do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy cukier, kakao i 1 łyżeczką sody. Dodajemy miód, margarynę i jajka. Rondelek ze składnikami podgrzewamy w kąpieli wodnej i ubijamy na parze przez 10-15 minut. Na stolnicę przesiewamy mąkę z pozostałą 1 łyżeczką sody i szczyptą soli. W mące robimy dołek i ostrożnie przelewamy masę cały czas łącząc z mąką. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 części, najlepiej skorzystać z wagi kuchennej. Każdą część rozwałkowujemy na wymiar ok. 30 cm x 24 cm. Każdy z placów przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. W 1 szklance mleka miksujemy blenderem mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i ziarenka z 1 laski wanilii. Gotujemy budyń mieszając energicznie. Odstawiamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową tak, aby folia dotykała wierzchu budyniu.
  • 3. Miękką margarynę ucieramy na puch. Nie przerywając miksowania na zmianę dodajemy całkowicie ostudzoną masę budyniową i masę kajmakową. Krem dzielimy mniej więcej na 4 części. Każdy blat ciasta smarujemy masą i kładziemy kolejny. Wierzch ciasta smarujemy masą i posypujemy kakao. Ciasto odstawiamy na minimum 1 dzień do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować